Witold Kepinski - 27 november 2018

HPE en High-Performance Computing Center Stuttgart werken samen

Het high-performance computercentrum van de universiteit van Stuttgart (HLRS) en Hewlett Packard Enterprise (HPE), speler in high-performance computing (HPC), kondigen een gezamenlijke samenwerking aan om voor HLRS een supercomputer van de volgende generatie te bouwen en af te leveren, 3,5 keer sneller dan zijn huidige systeem.

Het aankomende systeem, dat HLRS Hawk heeft genoemd, wordt 's werelds snelste supercomputer voor industriële productie , waarmee computationele engineering en onderzoek op het gebied van wetenschap en industrie wordt aangedreven om toepassingen in energie, klimaat, mobiliteit en gezondheid te bevorderen zo beweert HPE.

Hawk, gebaseerd op HPE's next-generation high-performance computing (HPC) platform met een volgende generatie AMD EPYC processorcode met de naam Rome, heeft een theoretische piekprestatie van 24 petaFLOP's en bestaat uit een 5.000 knooppunt TROS."

De bouw van Hawk zal naar verwachting 38 miljoen euro kosten. Financiering wordt verstrekt onder auspiciën van het Gauss Center for Supercomputing (GCS), de alliantie van de drie nationale supercomputingcentra van Duitsland. De helft van deze financiering wordt verstrekt door het ministerie van Wetenschap, Onderzoek en Kunst van de deelstaat Baden-Württemberg en de tweede helft wordt verstrekt door het Duitse federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF).

Voortbouwend op de recente uitrol van de volgende generatie supercomputers in het Leibniz Supercomputing Center (LRZ) en Jülich Supercomputing Center (JSC) - de partners van HLRS in GCS - vormt het nieuwe HLRS HPC-systeem de volgende stap in de Duitse strategie om over te gaan naar exascale computing, aldus HPE.

Het gebruik van de volgende generatie AMD EPYC-processoren zal een aanvulling vormen op het gebruik van concurrerende processors in de andere twee GCS-centra, ter ondersteuning van het doel van GCS om haar gebruikers een gevarieerde set computerarchitecturen aan te bieden. Bovendien maken deze AMD EPYC-processors gebruik van een geheugensubsysteem dat ze bijzonder goed geschikt maakt voor het efficiënt uitvoeren van toepassingen die worden gebruikt voor simulatie op gebieden zoals computationele vloeistofdynamica, moleculaire dynamica en andere onderzoeksgebieden waarin gebruikers van HLRS zijn betrokken. Het aanbieden van zo'n krachtig hulpmiddel zal nieuwe mogelijkheden voor innovatie op deze en andere gebieden openen.

Naast HPE dat betrekking heeft op nieuw hardwareontwerp voor HLRS, specificeert het contract tussen HLRS en HPE een vierjarige samenwerking gericht op gebruikersapplicatie, technische ondersteuning en het mogelijk maken van data-analyse en machine learning. Deze gezamenlijke inspanning ondersteunt ook de missie van HLRS om onderzoekers in de komende jaren te bekwamen in de basis- en toegepaste wetenschap, en hun toepassingen te schalen naar de steeds groter wordende parallelle supercomputersystemen die momenteel aan de horizon liggen, aldus HPE.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!