Mobiel dataverkeer met 79% gegroeid

28-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Mobiel dataverkeer met 79% gegroeid

Naar verwachting zal 5G tegen het einde van 2024 meer dan 40 procent van de wereldbevolking beslaan. Tevens zijn er naar verwachting 1,5 miljard 5G-abonnementen voor versterkte mobiel breedband eind 2024. Dit maakt 5G tot de snelste generatie van mobiele technologie die wereldwijd wordt uitgerold.

Dit voorspelt de laatste editie van het Ericsson Mobility Report. Belangrijke drijfveren voor het inzetten van 5G omvatten een hogere netwerkcapaciteit, lagere kosten per gigabyte en nieuwe use case-vereisten. Noord-Amerika en Noordoost-Azië zullen naar verwachting voorop lopen in de 5G-adoptie. Zo voorspelt het rapport dat in Noord-Amerika 55 procent van alle mobiele abonnementen tegen het einde van 2024 5G-abonnementen zijn. In Noordoost-Azië is de prognose met meer dan 43 procent vergelijkbaar. Verwacht wordt dat 5G in West-Europa tegen het einde van 2024 ongeveer 30 procent van de mobiele abonnementen voor zijn rekening neemt.

79 procent meer mobiel dataverkeer

Het mobiele dataverkeer in het derde kwartaal van 2018 is ten opzichte van Q3 in 2017 met bijna 79 procent gegroeid. Dit is het hoogste percentage sinds 2013. Het toegenomen dataverkeer per smartphone in Noordoost-Azië - voornamelijk in China - heeft het wereldwijde cijfer aanzienlijk verhoogd. Met een toename van dataverkeer per smartphone zo rond de 140 procent tussen eind 2017 en eind 2018, heeft de regio het op één na hoogste dataverkeer per smartphone met 7,3 gigabytes per maand. Dit is vergelijkbaar met maandelijks 10 uur HD-video’s streamen.

Noord-Amerika heeft nog steeds het meeste dataverkeer per smartphone. Aan het einde van dit jaar komt dat neer op 8,6 gigabytes per maand, wat te vergelijken is met maandelijks meer dan 12 uur HD-video’s streamen. Naar verwachting zal tussen 2018 en 2024 het totale mobiele dataverkeer met een factor vijf toenemen. Waarbij 5G-netwerken naar verwachting tegen het einde van de periode 25 procent van het mobiele verkeer zullen vervoeren.

Cellulaire IoT-verbindingen groeien snel

De opmars van NB-IoT en Cat-M1-technologieën stimuleert de groei van het aantal cellulaire IoT-verbindingen wereldwijd. Van de 4,1 miljard cellulaire IoT-verbindingen die voor 2024 worden voorspeld, wordt verwacht dat Noordoost-Azië 2,7 miljard zal vertegenwoordigen - een cijfer dat zowel de ambitie als de omvang van de cellulaire IoT-markt in deze regio weerspiegelt. Verschillende en alsmaar veranderende vereisten binnen een breed scala aan use cases vragen dienstverleners om zowel NB-IoT als Cat-M1 in hun markten te implementeren.

Everth Flores, Country Manager Nederland bij Ericsson: "Nu 5G op de markt komt, wordt verwacht dat de dekking en de opmars in abonnementen sneller zal zijn dan bij eerdere generaties. Tegelijkertijd blijft cellulair IoT sterk groeien. Wat we zien is het begin van fundamentele veranderingen die niet alleen de consumentenmarkt maar ook veel industrieën zullen beïnvloeden."

Het Ericsson Mobility Report bevat ook artikelen over het realiseren van vaste draadloze toegang, streaming video van megabits tot gigabytes en de ontwikkeling van de slimme draadloze productiemarkt. Het rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility