Wouter Hoeffnagel - 28 november 2018

Managers roepen Google op ontwikkeling Chinese zoekmachine te staken

Elf verschillende managers van Google roepen het bedrijf op te stoppen met de ontwikkeling van een gecensureerde zoekmachine van China. De managers zijn bang dat de technologie zal worden gebruikt om 'kwetsbaren te onderdrukken'.

Dit schrijven de managers in een open brief die is gepubliceerd op Medium. Al langer bestaat er onder personeel van Google onrust over de ontwikkeling van een zoekmachine die is aangepast aan de wensen van de Chinese overheid. Het gaat om een project dat de codenaam 'Dragonfly' draagt en waarover in augustus details uitlekte. Het project is opvallend, onder andere aangezien Google zich acht jaar eerder terugtrok uit het Aziatische land in protest tegen de verplichte censuur in het land.

Zorgen over mensenrechten

"Wij zijn werknemers van Google en steunen Amnesty International in de oproep gericht aan Google om project Dragonfly - Google's inzet om een gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt te ontwikkelen die staatssurveillance mogelijk maakt - te annuleren", schrijven de betrokken personen in de brief. "Wij zijn onderdeel van een groep van duizenden werknemers die zich al maanden verzetten. Internationale mensenrechtenorganisaties en onderzoeksjournalisten hebben de noodklok geluid, gewezen op serieuze zorgen over mensenrechten en Google meerdere malen opgeroepen het project te staken. Tot nu toe is de reactie van ons management onbevredigend geweest."

Het gaat de managers niet zo zeer op China, maar ook om andere partijen die bereid zijn de vrije meningsuiting in te perken en mensen met afwijkende meningen te bespioneren met als doel hen te onderdrukken. "Ons verzet tegen Dragonfly draait niet om China: wij protesteren tegen technologieën die de machtigen in staat stellen de kwetsbare te onderdrukken, ongeacht waar zij zich bevinden." De managers wijzen erop dat Google eerder 'bereid was om waarden voorrang te geven op winsten', iets wat momenteel niet langer het geval zou zijn.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!