Redactie - 29 november 2018

Tech-CEO's: 'Europees beleid voor start-ups kan braindrain voorkomen'

In een open brief die woensdag werd gepubliceerd, pleiten dertig CEO's voor een Europees beleid dat start-ups beter ondersteunt. Om geen talent te verliezen moeten Europese werknemers gemakkelijker kunnen uitbetaald worden in aandelenopties, stellen ze.

Omdat start-ups vaak weinig liquiditeit hebben, hebben ze het moeilijk om op vlak van salaris te concurreren met gevestigde techbedrijven. Om talent aan te trekken willen ze hun werknemers liever belonen door hen te laten participeren in de doorgroei van de start-up. In Silicon Valley is dat een courante praktijk, maar in Europa ligt dat vaak moeilijker. Dat concurrentienadeel klagen de tech-CEO's aan in een open brief

Lappendeken aan regels

In Nederland krijgen medewerkers van start-ups sinds begin dit jaar een belastingvoordeel op de aandelenoptie's. Andere Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, volgen dan weer het Amerikaanse systeem. In België betalen werknemers van start-ups meteen belastingen nadat ze aandelenopties toegekend krijgen. Dat kan in hun voordeel zijn als die aandelen in waarde stijgen, maar ze kunnen er ook veel geld mee verliezen als de start-up failliet gaat.

De tech-CEO's klagen erover dat de Europese lappendeken aan verschillende regels het te ingewikkeld en te duur maakt om aandelenopties uit te geven. Volgens hen kan een duidelijk regeling rond werknemersaandelen een braindrain van Europees talent tegengaan. "De volgende Google, Amazon of Netflix zou evengoed uit Europa kunnen komen, maar daarvoor is een hervorming van het arbeidsmarktbeleid nodig", schrijven ze.

Ondertekend door meer dan driehonderd CEO's

De brief werd ondertekend door de CEO's van meer dan driehonderd bedrijven die in Europa ontstaan zijn, waaronder BlaBlaCar, Transferwise en Hello Fresh. In januari zal de brief verstuurd worden naar de Europese beleidsmakers. Daarvoor kan die nog ondertekend worden door andere tech-CEO's.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!