Nederlandse nano-satelliet voor wereldwijd IoT-netwerk succesvol gelanceerd

Nederlandse nano-satelliet voor wereldwijd IoT-netwerk succesvol gelanceerd

Nederlandse nano-satelliet voor wereldwijd IoT-netwerk succesvol gelanceerd

30-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederlandse nano-satelliet voor wereldwijd IoT-netwerk succesvol gelanceerd

'NewSpace' startup Hiber heeft donderdagochtend om 5:27 uur Nederlandse tijd succesvol zijn nano-satelliet HiberOne gelanceerd. De lancering vond plaats vanaf Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, India. Hiber wil met zijn nano-satellieten een wereldwijd dekkend Internet of Things (IoT)-netwerk uitrollen.

Via een grondstation in Spitsbergen werd rond 9 uur het eerste contact gelegd met de satelliet. Het eerste commando naar de satelliet werd om 11:38 vanuit Delft verstuurd, die vervolgens succesvol door de satelliet is verwerkt. Tom Schreuder, projectleider van de HiberOne-lancering: "We hebben de eerste 'passes' over ons grondstation in Delft achter de rug, en daarbij is meermaals contact met de satelliet geweest waarbij data succesvol werd ontvangen. De technici gaan nu alle informatie analyseren, maar ze zijn voorzichtig positief dat de satelliet gezond is. De volgende stap is dat er aantal subsystemen worden getest. Dat proces neemt een aantal weken in beslag. Dan pas weten we of de HiberOne volledig commercieel operationeel is."

IoT-netwerk

De lancering en het succesvolle contact met de nano-satelliet zijn de belangrijke eerste stappen in Hiber’s missie om een wereldwijd dekkend Internet of Things-connectiviteitnetwerk uit te rollen. Dit netwerk, de Hiberband, zal volledig operationeel zijn vanaf het eerste kwartaal van 2019. De eerste 25 klanten, velen daarvan ‘tech for good’-projecten, staan gereed voor oplevering zodra het netwerk live gaat.

Bestaande netwerken dekken slechts stedelijke gebieden en rijkere landen, terwijl traditionele satellieten die wel een ruimere dekking bieden duur zijn en veel stroom nodig hebben. Hiber wil de 90% van de planeet die momenteel niet gedekt wordt, voorzien is van connectiviteit.

Hiber’s nano-satelliet neemt een baan om de aarde en vliegt zestien keer per dag over de polen en twee keer per dag over elke plek op de evenaar, waardoor het als eerste daadwerkelijk wereldwijd dekkend IoT-connectiveit kan aanbieden. Dat proces, dat wel meer dan 20 keer goedkoper is dan bestaande wereldwijd dekkende oplossingen, werkt door data van modems en antenne die in beheer zijn van klanten direct te versturen aan de nano-satellieten. Die data-pakketjes worden vervolgens terug naar de aarde gestuurd naar twee grondstations in Spitsbergen (Noorwegen) en Delft. Op termijn worden meer grondstations geopend.

HiberTwo

Hiber lanceert binnenkort zijn tweede nano-satelliet HiberTwo vanaf Vandenberg, California. Het bedrijf verwacht in de komende 12 tot 18 maanden nog een dozijn satellieten te lanceren om aan de toenemende, wereldwijde vraag van IoT-ready dataconnectiviteit te voldoen.

Terug naar nieuws overzicht