Wouter Hoeffnagel - 02 december 2018

Schadevergoeding voor Amerikaanse consumenten wegens Superfish-adware

Amerikaanse consumenten die in 2015 een laptop van Lenovo hebben aangeschaft kunnen een schadevergoeding tegemoet zien wegens de Superfish-adware die op de apparaten is meegeleverd. De vergoeding is beschikbaar voor iedere Amerikaan die kan aantonen dat Superfish VisualDiscovery op zijn systeem geïnstalleerd stond.

De Superfish adware werd begin 2015 door Lenovo voorgeïnstalleerd meegeleverd op laptops van het Chinese bedrijf. De software draaide op de achtergrond en maakte het mogelijk advertenties te injecteren in websites. Om deze advertenties te kunnen afstemmen op het surfgedrag van gebruikers werd HTTPS-certificaat afgeluisterd.

De schadevergoeding is onderdeel van een schikking die Lenovo heeft getroffen met gebruikers en onlangs werd goedgekeurd door de rechter. Het bedrijf trof eerder ook al een schikking met de Federal Trade Commission over de zaak. Hierbij beloofde Lenovo de adware niet meer te installeren op laptops van klanten. Voor iedere overtreding van de overeengekomen schikking moet Lenovo een boete van 40.654 dollar betalen. Daarnaast worden twintig jaar lang beveiligingscontroles uitgevoerd op software die Lenovo voorgeïnstalleerd meelevert op systemen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!