Witold Kepinski - 01 december 2018

HP ziet omzet en winst over boekjaar sterk stijgen

HP heeft een goed vierde kwartaal achter de rug. De omzet steeg met 10 procent naar 15,4 miljard dollar. De winst steeg van 0,7 naar 1,5 miljard dollar.

De pc en print business genereerden een groei van respectievelijk 11 en 9 procent. De consumenten- en commerciële PC business steeg met 11 procent, terwijl notebooks met 14 procent groeiden, desktops met 6 procent en werkstations met 10 procent.

De netto-opbrengsten over het hele boekjaar 2018 bedroeg 58,5 miljard dollar, een stijging van 12 procent (een stijging van 10 procent in constante valuta) ten opzichte van het voorgaande jaar. De nettowinst steeg van 2,5 naar 5,3 miljard dollar.

HP ceo Dion Weisler (foto): "Het was een sterk kwartaal en een uitzonderlijk jaar voor HP. We hebben meer dan 3,5 miljard dollar aan aandeelhouders teruggegeven door aandelen terug te kopen en dividenden, en we hebben deze resultaten gegenereerd terwijl we bleven investeren in onze strategische initiatieven die ons concurrentievermogen op lange termijn helpen versterken."

CPU tekort

De baas van HP was echter niet zo optimistisch over de komende maanden. Weisler vertelde analisten dat HP verwacht dat PC-inkomsten in het eerste fiscale kwartaal van 2019 worden teruggedrongen vanwege het dreigende tekort aan CPU-chips. Weisler herhaalde een eerdere waarschuwing dat Intel niet in staat zou zijn om genoeg chips te krijgen om aan de vraag te voldoen, en dat zou een kortetermijnimpact op de winst van HP kunnen hebben. "Dit is iets dat we op korte termijn moeten doornemen met onze klanten, leveranciers en verkopers."

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!