Europese digitaks wordt door 85% van de Nederlanders gesteund

03-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese digitaks wordt door 85% van de Nederlanders gesteund

85% van de Nederlandse is voorstander van een belasting voor internetbedrijven. Een ruime meerderheid wil dat de Europese Unie (EU) met een invoering van een dergelijke digitaks niet wacht tot hierover wereldwijd afspraken zijn gemaakt.

Dit blijkt uit onderzoek van Kieskompas in zes Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Nederland, meldt het ANP. De digitaks is al langer een veelbesproken onderwerpen en moet ervoor zorgen dat grote internetbedrijven belasting betalen in de EU-lidstaat waar zij winst genereren. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie, waarbij bedrijven belasting betalen in het land waar zij hun hoofdkantoor hebben gevestigd. Veel grote internetbedrijven vestigen hun hoofdkantoor daarom in een EU-lidstaat met een gunstig belastingklimaat, waardoor zij relatief weinig belasting hoeven te betalen over omzet die zij in de EU genereren.

Verschillende EU-lidstaten vinden dat de EU te weinig vaart maakt met de introductie van dergelijke wetgeving. Zowel Spanje, Groot-Britannië en Frankrijk kondigde daarom al een eigen belasting voor internetbedrijven aan. De Europese ministers van Financiën beslissen dinsdag 4 december of een digitaks voor internetbedrijven wordt geïntroduceerd. In de onderzochte landen is 75% van de respondenten voorstander van een dergelijke belasting. In Nederland ligt dit percentage met 85% dus nog hoger.

Terug naar nieuws overzicht