Bescheiden ambities ICT Group

03-12-2018 | door: Redactie

Bescheiden ambities ICT Group

ICT Group uit Eindhoven heeft zijn strategische planning tot en met 2022 klaar. "Degelijk en haalbaar zijn de plannen, indrukwekkend niet. Missie en kernwaarden ontbreken en de strategie is eerder een operationeel plan met financiële onderbouwing voor de komende jaren" zo meldt onderzoeker Adriaan Meij.

Meij meldt: "De onderneming wil haar imago van detacheringsbedrijf achter zich laten en groeien in de richting van managed services en eigen softwareproducten en platforms in de Cloud. Doel: hoger in de waardeketen terecht komen.

ICT Group schetst dat de markten waarin zij opereert – slimme industrie, steden en gezondheidszorg – de komende vijf jaar gemiddeld met niet meer dan 3,4% per jaar groeien. Dat is gezien de klimaatdoelstellingen, vervuiling, CO2 uitstoot, betaalbare zorg en bewoonbare steden geen opzienbarende groeimarkt. Het is nauwelijks meer dan de Europese economische groei. In de industrie werkt ICT samen met de beste softwarefabrikanten om innovatieve oplossingen in de Cloud te bouwen. In steden is afvalwaterzuivering een specialisatie en in gezondheidzorg bouwt de onderneming mee aan de nieuwste generatie oncologie software.

ICT Group wil met gemiddeld 5% autonome groei en 10% groei door acquisities harder groeien dan de markt die in 2022 in Nederland ongeveer €1,35 miljard groot is en waarin ICT Group dan een marktaandeel zou kunnen hebben van ruim 16%. De Europese markt voor de diensten en producten van ICT Group is in 2022 ongeveer €16,7 miljard groot en groeit iets harder dan de Nederlandse markt. Er zit ruim €30 miljoen in de oorlogskas.

De omslag van detachering naar software gaat langzaam. In 2014 was detachering nog 51% van de omzet, managed services 42% en producten 7%. In 2022 wil CEO Jos Blejie naar 25% eigen software, 35% managed services en 40% detachering. Outsourcen in Bulgarije en de weg zoeken naar internationale klanten staat ook op de verlanglijst.

Jos Blejie

ICT Group vindt zich goed gepositioneerd in deze markten in de segmenten automotive, high tech, farma en life sciences die meer dan gemiddeld groeien met oplossingen zoals embedded software, SaaS en kunstmatige intelligente zoals zelflerende machines. Tekort aan talent stimuleert wereldwijd outsourcing. Er zijn in 2022 in Europa 900.000 technici tekort.

Blejie werd in december 2013 CEO van ICT Group en heeft sindsdien de marktwaarde zien stijgen van €41,5 miljoen naar €162 miljoen in juni, Daarna is er om onduidelijke redenen ongeveer €46 miljoen afgegaan, méér dan de val van de AEX. Blejie wil voor de komende vijf jaar een bedrijfswinst vóór afschrijvingen en amortisaties behalen van 10-12%. De gemiddelde EBITDA-marge over de laatste vijf jaar 2013-2017 was 9,08%. Ook daarin is de ambitie bescheiden.

Beleggers reageerden nauwelijks op de opnieuw getoonde strategie van het bestuur. Het aandeel veerde 6% op maar bleef daarna weer hangen op €12,15. Dat is 28% lager dan de absolute top in de laatste vijf jaar die op 15 juni 2018 werd bereikt op €16,80. Daarvóór was er een gestage opmars sinds mei 2012 toen de koers van ICT een dieptepunt aantikte op €2,39. Bij de huidige beurskoers is de marktwaarde circa 9 maal de EBITDA, geen hoogvlieger. Het is een moeilijke en lange weg om een onderneming al doende te transformeren naar een compleet ander businessmodel."

Terug naar nieuws overzicht