1,4% meer smartphones verkocht
04-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

1,4% meer smartphones verkocht

Het aantal verkochte smartphones aan eindgebruiker is in het derde kwartaal van 2018 gegroeid naar 389 miljoen stuks. Dit komt neer op een stijging van 1,4% van opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei is vooral te danken aan de Chinese smartphonefabrikanten Huawei en Xiaomi.

"Indien we Huawei en Xiaomi hadden geschrapt van de lijst met wereldwijde smartphonefabrikanten, zou de verkoop van smartphones aan eindgebruiker 5,2% lager zijn uitgepakt", aldus Anhsul Gupta, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Dankzij laaggeprijsde smartphones, verbeterde camerafunctionaliteiten en schermen van hoge kwaliteit met een hoge resolutie hebben grote Chinese fabrikanten van mobiele telefoons hun verkoop in opkomende markten in het derde kwartaal van 2017 gestimuleerd."

Huawei groeit tegen trend in

De verkoop van smartphones vlakt voor de meeste fabrikanten af. Huawei zag de vraag naar zijn smartphones in Q3 echter met maar liefst 43% groeien. Het bedrijf blijft de grootste smartphonefabrikant in China en staat daarnaast in de meeste Europese markten in de top 3. "Het gat tussen Samsung en Huawei blijft slinken naarmate Huawei agressief uitbreidt door te investeren in branding en distributie in opkomende markten in het Midden-Oosten, Azië-Pacific en Afrika", aldus Gupta. "Huawei positioneert zijn betaalbare Honor series bijvoorbeeld op agressieve wijze om in deze markten een verschuiving te veroorzaken van feature phones naar smartphones."

Samsung zag zijn verkoopcijfers in het derde kwartaal het hardst dalen sinds Gartner de wereldwijd verkoop van smartphones in kaart brengt. De verkoopcijfers liepen met 14% terug. Vooral naar de Galaxy S9, S9+ en Note 9 is relatief weinig vraag. Met haar vernieuwde instapmodellen en modellen gericht op het middensegment ervaart Samsung sterke concurrentie van Chinese merken, die in belangrijke markten zoals India hun marktaandeel zagen groeien.

gartner-smartphoneverkoop-3Q18.png

Apple kampt met verzadigde markt

Apple's verkoopcijfers over het derde kwartaal van 2018 zijn stabiel. "Apple's iPhone heeft te maken met een verzadigde markt voor premium smartphones, met langzame groei en toenemende concurrentie in China", zegt Gupta.

"Apples nieuwe topmodellen smartphones, die in september werden aangekondigd, zullen de sleutel zijn in het bepalen van Apple's totale verkoopcijfers over 2018. Eerste signalen uit het kanaal suggereren dat de Xs Max beter presteert dan het Xs model. We zien de Xs Max als een kritieke uitbreiding voor de Chinese markt, waar Apple marktaandeel heeft verloren."

5g en vouwbare schermen

Nu de wereldwijde verkoop van smartphones terugloopt, richten fabrikanten zich steeds meer om het omarmen van vernieuwende technologieën. Denk hierbij aan 5G-technologie, maar ook aan vouwbare schermen. Met dergelijke innovaties willen de partijen zichzelf onderscheiden van concurrenten en toegevoegde waarde creëren voor gebruikers.

"Hoewel 2019 een belangrijke jaar is waarin meer wordt ingezet op R&D en het testen van verschillende 5G-technologieën, is het onwaarschijnlijk dat 5G voor 2020 in significante volumes in mobiele apparaten verwerkt zal worden", stelt Roberta Cozza, onderzoeksdirecteur bij Gartner. "We verwachten dat de verkoop van 5G mobiele telefoons in 2020 uitkomt op 65 miljoen stuks."

Naar verwachting lanceren verschillende fabrikanten, waaronder Samsung, Huawei en LG, in 2019 vouwbare smartphones. "Hoewel deze apparaten veel interesse zullen krijgen, zullen zij in eerste instantie duur zijn en inleveren op bruikbaarheid", aldus Cozza. "Het zal tijd kosten voordat vendoren een sterk ecosysteem van software opbouwen en ontwikkelaars overtuigen aantrekkelijke en innovatie gebruikerservaringen te creëren voor vouwbare smartphones."

Terug naar nieuws overzicht
Mobility