Atos opent Global Research & Development Lab voor kwantumcomputing
05-12-2018 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Atos opent Global Research & Development Lab voor kwantumcomputing

Atos gaat innovaties op het gebied van kwantumcomputing in een stroomversnelling brengen met de bouw van een Global Research & Development Lab. Het startsein hiervoor is gegeven in Les Clayes-sous-Bois, nabij Parijs, dat op de kaart wordt gezet als internationale technologische hub.

Het nieuwe lab krijgt een oppervlakte van 8.000 m² en biedt een moderne onderzoekomgeving die volledig in het teken van kwantumcomputing zal staan. Het lab is nauw verbonden aan bestaande onderzoekprogramma’s van Atos op het gebied van high-performance computing en cybersecurity. Het Global R & D Lab gaat universiteiten en onderzoekcentra in alle delen van de wereld ondersteunen met zijn expertise op het gebied van kwantumcomputing.

Cybersecurity

Het Global R&D Lab moet het onderzoek van Atos faciliteren als onderdeel van haar programma op het gebied van kwantumcomputing. Atos lanceerde dit programma - het eerste in zijn soort in Europa - in 2016 met de ambitie oplossingen op het gebied van kwantumcomputing en cybersecurity te ontwikkelen en in de markt te zetten. Onderzoekers van Atos ontwikkelden de Atos Quantum Learning Machine (Atos QLM): ‘s werelds meest krachtige kwantumsimulator, die wordt ingezet door vooraanstaande universiteiten en onderzoekcentra. In de nabije toekomst zal het programma vooral zijn gericht op de versnelde innovatie van kwantumcomputing om de ontwikkeling van hybride supercomputers te ondersteunen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de onderzoekers en teams die zich binnen Atos richten op high-performance computing.

Supercomputers

“Ik ben er trots op de bouw te kunnen aankondigen van ons Global R&D Lab, dat onderdak zal bieden aan ons ambitieuze programma gericht op kwantumcomputing. Onze lab zal zich richten op de ontwikkeling van nieuwe strategische technologieën die in de komende decennia de toekomst van computing zullen bepalen”, vertelt Thierry Breton (foto), bestuursvoorzitter en CEO van Atos. “Hier gaan onderzoekers van Atos werken aan de eerste kwantum-accelerators en aan de hybride supercomputers van de toekomst. Van hun baanbrekende werk zullen onze klanten en partners in de wetenschappelijke wereld profiteren.”

Het lab, dat gebouwd wordt op de bestaande locatie van Atos in Les Clayes-sous-Bois nabij Parijs en waar bijna duizend mensen werkzaam zijn, biedt ruimte aan R&D-teams met ruim 350 hooggekwalificeerde technici. Het programma van Atos op het gebied van kwantumcomputing heeft van de Franse autoriteiten een financiële impuls van 5 miljoen euro gekregen als onderdeel van de strategie gericht op ‘Smart Industry’ die in juli 2017 is geïntroduceerd. Het nieuwe R&D Lab zal naar verwachting in de zomer van 2020 zijn deuren openen.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht