Apple iPhone XR test: niet het topmodel, maar wel de beste keuze

Apple iPhone XR test: niet het topmodel, maar wel de beste keuze

06-12-2018 | door: Redactie

Apple iPhone XR test: niet het topmodel, maar wel de beste keuze

Hoewel de iPhone XS het toptoestel van dit jaar is van Apple, staat deze toch een beetje in een schaduw van de iPhone XR. Want niet de XS, maar de goedkopere iPhone XR is voor de meeste mensen de beste iPhone om te kiezen in 2018.

Opnieuw heeft Apple drie iPhones uitgebracht, met in september al de iPhone XS en iPhone XS Max. In oktober is de iPhone XR verschenen, die maar liefst 300 goedkoper is dan de XS, met een vanafprijs van 859 euro. Gek genoeg bezuinigt het toestel op weinig vlakken, en zijn de verschillen met het high-end model verrassend klein.

Design: kleurrijke X-opvolger
De XR is duidelijk een stuk kleurrijker dan de iPhone X, maar heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk. Het toestel is in maar liefst zes kleuren verschenen; geel, blauw, rood, koraal, zwart en wit. Zeker de felle kleuren spatten er vanaf en hebben een mooie matte rand en een glimmende achterkant.

Deze glimmende achterkant komt door het glas, waardoor je draadloos kunt opladen. Aan de voorkant zie je het inmiddels vertrouwde voorkantvullende scherm met afgeronde hoeken en een notch waarin onder meer de Face ID-camera in verwerkt zit.

Wat wel opvalt, zijn de iets bredere schermranden ten opzichte van de XS. Dit is namelijk één van de dingen waar Apple op heeft bezuinigd: het scherm. Het toestel heeft een lcd-display, in plaats van oled. Met wat slimme trucjes heeft Apple ervoor gezorgd dat het een lcd-paneel in dezelfde vorm kan krijgen, want dat is een stuk minder buigbaar.

Mindere resolutie niet wereldschokkend
Daardoor is ook de resolutie iets minder hoog, maar daar merk je als gemiddelde gebruiker weinig van. Deze is namelijk nog steeds prima, met een resolutie van 1792 bij 828 pixels. Hiermee haalt het net geen full-hd-kwaliteit.

Apps, games, video’s en foto’s zien er echter scherp en helder uit, en de ‘mindere’ graphics zijn pas merkbaar als je er een XS naast legt. Als je een scherpe resolutie wel erg belangrijk vindt, is de iPhone XS vanzelfsprekend een betere optie voor jou.

Verder valt op dat de XR niet beschikt over 3D Touch, maar is uitgerust met het nieuwe Haptic Touch. Dit werkt in feite hetzelfde, al is het nu nog minder uitgebreid en moet je langer drukken om een actie uit te voeren.

A12-chip is krachtpatser van dit moment
De iPhone XR draait op de nieuwste A12-chip van Apple, die staat voor zeer krachtige prestaties. Daarnaast verbruikt deze chip minder energie en is het kleiner, door het nieuwe 7 nanometer-proces. Meerdere apps tegelijk gebruiken, gamen of video's checken gaan allemaal moeiteloos snel.

Ook de accuduur is een groot pluspunt van de XR, want het toestel gaat langer mee op een enkele acculading dan de duurdere XS. Met gemak houdt de telefoon het een hele dag vol, waarna je deze helaas nog wel met een 'langzame' 5 Watt-adapter moet opladen. Hoewel de XR snelladen ondersteunt, gaat die vlieger met de meegeleverde adapter niet op.

Smart HDR laat enkele cameralens dubbel zien
Het tweede punt waar de iPhone-fabrikant op bezuinigt, is de camera. Achterop vind je namelijk niet twee, maar slechts een enkele cameralens. Toch maak je met deze 12 megapixel-camera nog steeds heel behoorlijke foto's. Zelfs de portretmodus is aanwezig.

Dit is mogelijk door Apples nieuwe Smart HDR-software, wat de echte motor achter de strakke foto's blijkt te zijn. Hiermee worden meerdere foto's met een andere soort belichting automatisch samengevoegd tot één plaat, waardoor jij het best mogelijke kiekje te zien krijgt.

Daarnaast kun je hierdoor het scherptediepte-effect van een foto voor- of achteraf aanpassen. Voor de gemiddelde gebruiker is deze camera absoluut voldoende, en is het enige minpunt dat de Portretfunctie alleen bij personen werkt en niet met objecten of dieren.

Conclusie
Met name de scherpe prijs is een belangrijke troef die de iPhone XR zo interessant maakt voor velen. Voor minder geld krijg je alsnog heel erg veel iPhone, met een razendsnelle A12-chip, goede camera en lange accuduur. Tel daar een kleurrijk en strak design bij op.

Dit maakt dan ook dat de iPhone XR niet zomaar een instapmodel is, maar de beste iPhone-keuze van 2018. Wil je toch het beste van het beste op het gebied van scherm- en/of camerakwaliteit, dan kun je beter wat meer geld besteden aan de iPhone XS.

Wil jij de smartphone aanschaffen? In deze iPhone XR vergelijker vind je de beste deal voor jou.

In samenwerking met bigspark en iphoned.nl

 

Terug naar nieuws overzicht