G20-landen willen cryptocurrency reguleren en belasten

06-12-2018 | door: Redactie

G20-landen willen cryptocurrency reguleren en belasten

Landen van de G20 willen internationale regelgeving en belasting voor cryptocurrencies invoeren, zo meldt de Japanse nieuwsbron Jiji op 2 december.

Het doel van de nieuwe regelgeving is het tegengaan van witwaspraktijken en financiering van terrorisme. Tevens is het voor de meeste landen met de huidige internationale wetgeving vrijwel onmogelijk om belasting te innen bij bedrijven die buiten de landsgrenzen zijn gelokaliseerd.

De G20 is een internationaal forum voor wereldleiders en bankieren van de 20 grootste economieën ter wereld. Samen representeren de landen zo’n 85% van de wereldeconomie. Leden van de G20 kwamen afgelopen weekend in Buenos Aires, Argentinië bijeen om een wetsvoorstel in te dienen voor de volgende topontmoeting. De volgende ontmoeting staat gepland in juni 2019 in Osaka, Japan. Het plan is om de nieuwe wet in 2020 in te laten gaan.

Verder is het plan is om de nieuwe wet af te stemmen op de regelgeving van de Financial Action Task Force (FATF). De FATF, ook bekend onder de Franse naam Groupe d’Action Financière, werd in 1989 opgericht door de G7 om een regelgevend kader te ontwikkelen ter bestrijding van witwaspraktijken. In 2001 werd deze uitgebreid om ook de financiering van terrorisme tegen te gaan.

“We zullen nieuwe risico’s en kwetsbaarheden in het financiële systeem blijven volgen en, indien nodig, aanpakken; en door middel van voortgezette samenwerking op het gebied van regelgeving en toezicht, fragmentatie aanpakken. We kijken uit naar verdere vooruitgang in het bereiken van veerkrachtige niet-bancaire financiële intermediatie. We zullen onze inspanningen opvoeren om ervoor te zorgen dat de potentiële voordelen van technologie in de financiële sector kunnen worden gerealiseerd waarbij de risico’s worden beperkt. We zullen cryptocurrency reguleren ter bestrijding van witwaspraktijken en het tegengaan van de financiering van terrorisme in overeenstemming met de FATF-normen, en we zullen indien nodig andere acties overwegen.”

Een aantal G20-lidstaten verklaarde van de zomer al aan het werk te zijn met bovengenoemde regelgeving. Zuid-Korea, dat een verbod op initial coin offerings (ICO) hanteert, gaf in juli aan te overwegen regelgeving te versoepelen, afhankelijk van wat de G20 beslist, om zo uniforme regels te formuleren.

Auteur: Kevin Schijven (foto). Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl

Terug naar nieuws overzicht