Redactie - 06 december 2018

Schneider Electric benadrukt commitment om in 2030 klimaatneutraal te zijn

Schneider Electric benadrukt commitment om in 2030 klimaatneutraal te zijn image

Schneider Electric, speler op het gebied van digitale transformatie van energiemanagement en automatisering, versnelt haar bijdrage om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te behalen. Ter gelegenheid van COP24 in Katowice (Polen), die wordt gehouden van 3 tot 14 december 2018, benadrukt Schneider Electric haar commitment om in 2030 klimaatneutraal te zijn, waarbij oplossingen worden gebruikt om de overgang naar een koolstofarme economie teversnellen.

Klimaatneutraal in 2030

“De noodsituatie wat betreft het klimaat groeit en nieuwe spelers dienen zich aan om de situatie aan te pakken. Het Parijs-akkoord dat drie jaar geleden werd ondertekend, geeft ons een veel duidelijker beeld van wat er op het spel staat. We bevinden ons nu op een omslagpunt om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 2° C boven het pre-industriële niveau en zo een grote milieuramp te voorkomen”, zegt Gilles Vermot Desroches, Sustainability Senior VP bij Schneider Electric.

In november 2015, op de vooravond van COP21, kondigde Schneider Electric haar plan aan om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Ter gelegenheid van COP24 intensiveert Schneider Electric haar ambitie en versterkt haar commitment om de klimaatverandering tegen te gaan. Aan de basis staan drie initiatieven die elkaar aanvullen:

Voor 2020: het nakomen van de 21 nieuwe afspraken van de Schneider Sustainability Impact barometer voor 2018-2020, het opstellen van een specifiek traject, uitgaand van de veronderstelling dat de aarde het opwarmingslimiet van 2° C in 2050 zal overschrijden en dit te laten valideren door de Science Based Targets initiative, ondertekend door de Groep in 2016. In 2030 bereiken dat de vestigingen binnen een coherent industrieel ecosysteem, dat zowel toeleveranciers als klanten omvat, klimaatneutraal zijn.

Om dit doel te bereiken zal de Groep:

de besparing op koolstofemissies door haar klanten dankzij het EcoStruxure-aanbod kwantificeren

overgaan op 100% duurzame energie, 100% recycleerbaar of herbruikbaar verpakkingsmateriaal gebruiken en 100% van haar industrieel afval terugwinnen

haar energie-efficiëntie verdubbelen met 2005 als uitgangsbasis

Vanaf vandaag tot 2050: haar scope 1- en scope 2-koolstofemissies terugbrengen met meer dan 50% ten aanzien van 2015, in overeenstemming met de richtlijnen van het Science Based Targets initiative.

Energie-efficiëntie

“De beslissingen die we vandaag nemen zijn van groot belang om voor iedereen een veilige en duurzame wereld te waarborgen, zowel voor nu als in de toekomst. Bij Schneider Electric geloven we dat duurzaamheid en innovatie vandaag de dag technologisch gezien mogelijk zijn. De COP24 is voor ons een kans om onze bijdrage door middel van oplossingen die een werkelijke remedie vormen voor de klimaatverandering te laten zien en aan te tonen hoe wij kunnen helpen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te bereiken”, zegt Gilles Vermot Desroches.

Dat wat goed is voor het klimaat, is goed voor de economie. De oplossingen van Schneider Electric helpen de overgang naar een koolstofarme economie te versnellen door talloze kansen te bieden, van duurzame groei tot het scheppen van banen, een betere volksgezondheid en meer. Een aantal van de projecten van Schneider Electric in Polen tonen dit aan:

In 2017 voltooide Schneider Electric de modernisering van de elektrische distributie in de Saint Gobain-glasfabriek in Dabrowa Górnicza. De vervanging en optimalisatie van transformatoren leidde, dankzij de EcoSruxure Power Consulting Services, tot een daling van 16% in energieverlies (OPEX) in 2018 en tevens tot 30% minder investeringsuitgaven.

Schneider Electric heeft eveneens het Internationale Congrescentrum van Katowice, waar COP24 zal plaatsvinden, en de concertzaal van het Pools Nationaal Radio-Symfonieorkest, waar het openingsconcert zal worden gehouden, uitgerust met gebouwbeheersystemen waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd en het gebruikerscomfort gehandhaafd.

Bestrijding van energiearmoede en het klimaatprobleem

Toegang tot energie is een fundamenteel mensenrecht. De strijd tegen klimaatverandering is niet effectief wanneer er geen rekening wordt gehouden met de 2,3 miljard mensen die gebrekkige toegang tot energie hebben. Schneider Electric bevordert daarom op actieve wijze de toegang tot duurzame energie overal ter wereld. In de ontwikkelde landen betekent dit de strijd tegen brandstofarmoede, een situatie waarin een persoon zijn of haar huis niet kan verwarmen tegen acceptabele kosten. Tijdens COP24, doet de Schneider Electric Foundation (onder auspiciën van Foundation de France en in samenwerking met Ashoka, een organisatie voor sociaal ondernemerschap) een oproep voor projecten voor 2019 om het brandstofarmoede-probleem in Europa op te lossen.

Klimaatverandering is een ander cruciaal punt, aangezien veel mensen al gedwongen zijn hun huizen te verlaten vanwege extreme natuurrampen. Deze situaties vragen om mobiele, schone, betrouwbare en betaalbare oplossingen wat betreft toegang tot energie. Tijdens COP24 lanceert Schneider Electric haar Villaya Emergency-oplossing voor een gemakkelijkere toegang tot energie in noodsituaties. Dit micro zonne-energienet is gebruiksklaar voor elke situatie dankzij een systeem waarbij de technologieën van Schneider Electric en de expertise van innovatieve start-ups worden gecombineerd. De hele oplossing is in een standaard container geplaatst voor een gemakkelijke, wereldwijde verzending of verplaatsing.

Schneider Electric tijdens COP24

Tijdens COP24 komen er 20.000 deelnemers (politiek leiders en vertegenwoordigers van ngo’s, bedrijven en wetenschap en onderzoek) afkomstig uit meer dan 190 landen bijeen om te werken aan een versnelling van de implementatie van oplossingen in 2020. Experts en leidinggevenden van Schneider Electric nemen deel aan een aantal evenementen en rondetafelgesprekken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!