Belastingdienst, KvK en Facebook maken kans op Big Brother Award
09-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Belastingdienst, KvK en Facebook maken kans op Big Brother Award

De Belastingdienst, de Kamer van Koophandel (KvK) en Facebook zijn dit jaar genomineerd voor de Big Brother Award Publieksprijs. Deze award wordt op 22 januari 2019 door Bits of Freedom (BoF) uitgereikt aan de persoon of organisatie die in het afgelopen jaar de grofste inbreuk maakte op de privacy van Nederlanders. De winnaar wordt gekozen aan de hand van stemmen uitgebracht door het publiek.

Belastingdienst

De Belastingdienst is genomineerd aangezien:

  • het in 2018 aankondigde dat het 'technisch onmogelijk' was om persoonsgegevens goed te beveiligen en verwachtte hierdoor pas in 2019 te kunnen voldoen aan wettelijk privacyregels;
  • de privacy van zzp'ers blijft schenden door het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken voor het BTW-nummer;
  • de eis stelde inzage te krijgen in het museumbezoek van gebruikers van de museumkaart, wat volgens BoF de datahonger van de organisatie aantoont.

Kamer van Koophandel

De KvK is genomineerd vanwege de wijze waarop de organisatie omspring met de privacy van zzp'ers. Zzp'ers zijn net als andere organisaties verplicht zich bij de KvK inschrijven. Omdat veel zzp'ers echter niet over een apart werkadres of zakelijk telefoonnummer beschikken, zijn zij vaak gedwongen hun eigen woonadres of andere privégegevens te verstrekken. Deze gegevens worden opgenomen in het Openbaar Handelsregister. Daarnaast schaadt de KvK de privacy van zzp'ers door hun persoonsgegevens door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Facebook

Facebook schendt het vertrouwen van gebruikers keer op keer, stelt BoF. Het social media bedrijf is dit jaar genomineerd voor de Publieksprijs van de Big Brother Award vanwege het misbruiken van telefoonnummers en mogelijk maken dat Cambridge Analytica gegevens van gebruikers kon buitmaken. Deze gegevens werden later ingezet om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Stemmen op de genomineerden kan hier

 

Terug naar nieuws overzicht