'Forse investeringen nodig om EU leidende positie in AI te geven'
09-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Forse investeringen nodig om EU leidende positie in AI te geven'

Binnen de Europese Unie (EU) moet fors worden geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie (AI). Dit is nodig om Europa te laten uitgroeien tot de leidende regio voor het ontwikkelen en inzetten van ethisch verantwoorde en veilige AI.

Dit maakt de Europese Commissie bekend, die zowel publieke als private investeringen in AI gaat coördineren. De commissie hoopt dat tegen het eind van 2020 tenminste 20 miljard euro is geïnvesteerd in de technologie.

'AI is toekomst'

"Ik ben verheugd te zien dat Europese landen goede voortgang hebben geboekt. We zijn overeengekomen samen te werken om data - het ruwe materiaal voor AI - beschikbaar te maken in sectoren als de zorg om de diagnose en behandeling van kanker te verbeteren. We zullen investeringen coördineren: ons doel is tenminste 20 miljard euro aan private en publieke investeren te realiseren voor het eind van 2020. Dit is van essentieel belang voor groei en banen. AI is niet alleen goed om te hebben, maar onze toekomst", zegt Andrus Ansip, vice-president voor digitale eengemaakte markt bij de Europese Commissie.

Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving: "Net als elektriciteit in het verleden, transformeert AI de wereld. Samen met lidstaten zullen we investeringen vergroten om AI uit te rollen in alle sectoren van de economie, geavanceerde vaardigheden ondersteunen en de beschikbaarheid van data maximaliseren. Het gecoördineerde actieplan zal zeker stellen dat Europa kan profiteren van de voordelen die AI biedt aan zowel burgers als bedrijven en wereldwijd kan concurreren, terwijl tegelijkertijd vertrouwen wordt gewaarborgd en ethische waarden worden gerespecteerd."

Afspraken

Vertegenwoordiger van de EU-lidstaten, Noorwegen, Zwitserland en de Europese Commissie hebben afgesproken om:

  • investeringen te maximaliseren via partnerships. Hierbij wordt ingezet om nationale AI-strategieën, nieuwe publiek-private partnerships rond AI op Europees niveau, een nieuw AI scale-up fonds en het ontwikkelen van Europese excellence centres;
  • Europese dataspaces te creëren. Om AI technologie te kunnen ontwikkelen zijn grote, veilige en robuuste datasets nodig. De EU-lidstaten en Europese Commissie willen samen Europese dataspaces gaan creëren om het datadeling binnen de EU te vereenvoudigen. Compliance met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) speelt hierbij een belangrijke rol. Voor medio 2019 staat de lancering van een supportcentrum voor datadeling op de planning;
  • meer talent en vaardigheden te ontwikkelen. Talent is van cruciaal belang voor zowel de ontwikkeling als inzet van AI, stelt de Europese Commissie. EU-lidstaten kampen echter met een fors tekort aan ICT-professionals, terwijl in de meeste lidstaten ook specifieke AI-gerichte opleidingsprogramma's ontbreken. De Europese Commissie gaat daarom ontwikkelingen in het onderwijs gerelateerd aan AI ondersteunen via bijvoorbeeld scholarships. Daarnaast wil de Europese Commissie verder inzetten op een 'leven lang leren', waarbij Europeanen worden gemotiveerd gedurende hun volledige leven te blijven bijleren om relevant te blijven op de arbeidsmarkt;
  • ethische en vertrouwde AI te ontwikkelen. AI zorgt voor nieuwe ethische vraagstukken. Zo kan besluitvorming door AI onbedoeld bevooroordeeld zijn. Om vertrouwen te creëren, wat noodzakelijk is om de omarming en het gebruik van AI mogelijk te maken, komt de Europese Commissie met een plan om een technologie te ontwikkelen die fundamentele rechten en ethische regels respecteert. Een Europese groep van experts uit onder andere het onderwijs, bedrijfsleven en de maatschappij werkt aan ethische richtlijnen voor de ontwikkeling en inzet van AI. Een eerste versie van deze richtlijnen wordt eind 2018 verwacht, terwijl de definitieve versie voor maart 2019 op de planning staat.
Terug naar nieuws overzicht