Illegale werknemers op bouwplaats Google datacenter in Henegouwen

10-12-2018 | door: Redactie

Illegale werknemers op bouwplaats Google datacenter in Henegouwen

De Belgische sociale inspectie heeft op de werf van internetgigant Google in Baudour bij Saint Ghislain in Provincie Henegouwen 227 illegale arbeiders aangetroffen. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF en het Arbeidsauditoraat bevestigt de feiten. Ook bij twee eerdere inspecties werden al inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld.

Google bouwt in Baudour (provincie Henegouwen) een nieuw datacenter voor 250 miljoen euro. Begin dit jaar werd aangekondigd dat de bouw zou moeten leiden tot de creatie van 1.200 banen.

Begin november en op 21 november werden op de werf verschillende inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld. Daarbij werden 105 illegale arbeiders aangetroffen.

Deze week bracht de sociale inspectie een nieuw bezoek aan de werf. Daarbij troffen de arbeidsinspecteurs liefst 227 illegale arbeiders aan.

De opdrachtgever zou een onderaannemer uit Groot-Brittanië zijn die vooral Roemeense, Bulgaarse, Britse en Hongaarse arbeiders illegaal te werk stelt. "Die arbeiders zijn niet aangegeven als werkenden, niet in hun eigen land en niet bij de RSZ in België", zegt het Arbeidsauditoraat. De betrokken firma's, veelal bedrijven uit Groot-Brittanië, riskeren boetes van 480.000 tot 4,8 miljoen euro.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter