Witold Kepinski - 09 december 2018

Ethernet switch en router markt is booming business

Ethernet switch en router markt is booming business image

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de omzet van leveranciers uit Ethernet-switches en routermarkten in het derde kwartaal van 2018 een recordhoogte bereikte. Hoewel de markten slechts jaarlijks met gemiddeld 1% zijn gegroeid, was dit voldoende om de kwartaalinkomsten op te drijven tot ruim 11 miljard dollar, wat alle vorige kwartalen overtrof.

Ondertussen bedroeg het aandeel van Cisco in de totale wereldwijde switch- en routermarkt 53%, het hoogste sinds begin 2016. Cisco's marktaandeel in de afzonderlijke segmenten varieerde van 63% voor zakelijke routers tot 40% voor routers voor serviceproviders. Voor de laatste vier kwartalen samen bedroeg het marktaandeel van Cisco 50%, twee procentpunten lager dan de voorgaande vier kwartalen.

Uitdagers

Achter Cisco was de rangorde van leveranciers anders in elk van de drie hoofdsegmenten, maar in totaal wordt Cisco gevolgd door Huawei, Juniper Networks, Nokia, Arista Networks en HPE. Hun algemene marktaandeel voor switches en routers lag in het derde kwartaal van 4-11%. Er is dan een redelijk lange staart van andere leveranciers, met H3C en Extreme als de meest prominente uitdagers.

Switches

Wereldwijdbedroeg de switches en router omzet ruim 11 miljard dollar in het derde kwartaal en 43 miljard dollar voor de laatste vier kwartalen, wat neerkomt op 1% groei op een doorlopende jaarbasis. Ethernet-switching is het grootste van de drie segmenten, goed voor bijna 60% van het totaal, en het is ook het segment dat verreweg de hoogste groeisnelheid heeft, aangedreven door een agressieve groei in de inzet van 100 GbE- en 25 GbE-switches.

China

In het derde kwartaal bleef Noord-Amerika de grootste regio, goed voor bijna 40% van de wereldwijde inkomsten, gevolgd door APAC, EMEA en Latijns-Amerika. De APAC-regio is het snelst gegroeid en dit was opnieuw het geval in Q3, waarbij de groei grotendeels werd gedreven door bestedingen in China, waarvan vooral Huawei profiteerde.

SDN

"Ondanks uitdagingen van SDN, NFV en hyperscalers met eigen netwerkuitrusting, is de markt voor Ethernet-switches en routers enorm en blijft groeien, zij het traag," aldus John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Terwijl Arista de snelgroeiende ster is en Huawei zijn nummer twee positie in de markt blijft consolideren, is het grootste verhaal Cisco's vermogen om meer dan de helft van de markt te domineren. Het had een bijzonder sterk kwartaal en geen enkele andere leverancier daagt zijn positie ernstig uit."

Door: Witold Kepinski

synergy-networking-SR_Q318.jpg

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!