Nederland is het best voorbereid op e-commerce

10-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederland is het best voorbereid op e-commerce

Nederland is het best voorbereide land wereldwijd als het gaat om online commerce. Ons land gaat aan de leiding in de Business-to-Consumer (B2C) E-commerce Index voor 2018 van UNCTAD.

Deze index brengt in kaart in welke mate landen voorbereid zijn op online shoppen. Europa doet het erg goed in dit overzicht; 8 van de top 10 landen liggen in Europa. Nederland stond vorig jaar nog op de derde positie en is dit jaar gestegen naar de eerste positie. Luxemburg ging vorig jaar juist aan de leiding, maar valt dit jaar buiten de top 10. Dit komt vooral doordat de betrouwbaarheid van de Luxemburgse postbezorging sterk is teruggelopen.

Nederland scoort hoog met veilige servers

"Nederland heeft hoge waarden voor de meeste indicatoren, vooral als het gaat om veilige servers - een graadmeter voor e-commercewinkels - waar in het land het beste scoort van alle 151 landen die zijn opgenomen in de ranglijst", licht Shamika N. Sirimanne, directeur van UNCTAD technologie- en logistieke divisie, toe. "Het land heeft ook de op één na hoogste aandeel van online shoppers wereldwijd: 76% van de bevolking van 15 jaar en ouder."

Singapore en Zwitserland volgen Nederland op de ranglijst. Singapore is ten opzichte van 2017 maar liefst 16 plaatsen gestegen op de ranglijst, tot een tweede positie. Wat betreft accounts, penetratie van veilige servers en betrouwbaarheid van postbezorging kan het land zich nu meten met de best scorende landen op de ranglijst, meldt UNCTAD. Zwitserland doet het al langer goed en scoort op alle gemeten indicatoren hoog.

Britse shoppers geven het meeste uit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) staat op de vierde positie; Britten geven per B2C shopper gemiddeld het hoogste bedrag uit van alle Europese landen. Als we dit bedrag vergelijken met het Bruto Binnenlands Product (BBP), gaat het VK zelfs wereldwijd aan de leiding. Noorwegen en Zweden staan op respectievelijk de vijfde en achtste positie. Deze landen scoren op nagenoeg alle indicatoren het hoogst van alle landen wereldwijd, maar scoren relatief slecht als het gaat om veilige servers.

IJsland staat op de zesde positie en scoort onder andere hoog doordat 98% van de bevolking toegang heeft tot internet, waarmee het land op dit  samen met Bahrein en Noorwegen wereldwijd aan de leiding gaat. De totaalscore van IJsland wordt echter omlaag gehaald door de relatief lage betrouwbaarheid van diens postbezorging, wat volgens UNCTAD vermoedelijk is toe te schrijven aan het uitdagende terrein en de weersomstandigheden in het land. In IJsland wordt al ingezet op bezorging met drones, wat op dit gebied uitkomst kan bieden. Nieuw-Zeeland en Denemarken sluiten de top 10 af met een respectievelijk negende en tiende positie.

Opkomende landen

Daarnaast is ook gekeken naar opkomende landen. In dit segment ziet de top 10 er als volgt uit:

  1. Singapore
  2. Hong Kong
  3. Zuid-Korea
  4. Verenigde Arabische Emiraten
  5. Maleisië
  6. Thailand
  7. Turkije
  8. Iran
  9. Chili
  10. Saudi-Arabië

De Business-to-Consumer (B2C) E-commerce Index 2018 is hier te vinden.

https://unctad.org/en/PublicationsLibrary/tn_unctad_ict4d12_en.pdf

Terug naar nieuws overzicht