“Met A10 kunnen onze partners zich onderscheiden”

11-12-2018 | door: Johan van Leeuwen

“Met A10 kunnen onze partners zich onderscheiden”

Terwijl er een ruimte verderop een training over A10 aan partners van Exertis wordt gegeven, geven Remco Ligtvoet (Business Unit manager Networking bij Exertis) en Bernard Schep (Regional Sales manager Benelux en Nordics bij A10) uitleg over wat die partners aan A10 kunnen hebben.

Bij A10 denken de meeste mensen vaak als eerste aan load balancing, weet Schep. Want zo is het ooit begonnen. “Onze oprichter Lee Chen is de geestelijk vader van dat concept. Hij richtte A10 in 2003 op. Aan de kant van e-commerce en gaming was er een grote behoefte aan beschikbaarheid en daarvoor had A10 een antwoord dat anderen op dat moment niet hadden.”

Maar nu is A10 veel meer, zo legt Schep uit. “We hebben ons ontwikkeld tot een wereldwijde speler die vooral thuis is in high performance, high availabilty en security. Het Azure-platform draait op A10, dus de meeste bedrijven kennen ons al, soms zonder dat ze het weten. We onderscheiden ons onder meer doordat we weinig rackspace beslaan en er weinig elektriciteit nodig is, wat voor datacenters een groot voordeel is. Bij bedrijven die voor een hybride cloudmodel kiezen kunnen we met een virtuele oplossing dezelfde beschikbaarheid en beveiliging bieden als in een fysieke omgeving.”

Anti-DDoS
De laatste jaren richt A10 zijn pijlen sterk op het bestrijden van DDoS-aanvallen. “Het volume en de intensiteit van die aanvallen neemt toe”, weet Schep. “Aanvallen overstijgen steeds vaker de 100 gigabit aan traffic per seconde. Onze oplossingen kunnen dat aan. En met behulp van machine learning zien we sneller welke aanvallen eraan komen en reageren we daar geautomatiseerd op.”

Het hoge volume dat ze aankunnen en de snelle verwerking van data zorgt ervoor dat de anti-DDoS-oplossingen van A10 veel gebruikt worden door grote organisaties. “Het is iets wezenlijk anders dan oplossingen op dat gebied voor het MKB”, geeft Ligtvoet aan. Schep: “Onze klanten zijn voor een groot deel cloud service providers. Heel veel grote gaming providers zijn ook klant bij ons, omdat low latency en real time beschikbaarheid heel belangrijk voor hen zijn. Ook werken we met grote e-commerce bedrijven samen. Maar we hebben ook kleinere bedrijven als klant, omdat ze bijvoorbeeld een applicatie hebben die absoluut niet down mag gaan. Want vergeet niet: DDoS is voor veel bedrijven en instellingen een serieuze bedreiging. Een 16-jarige hacker die geen zin heeft in een proefwerk kan voor een paar euro een DDoS-aanval loslaten op zijn school en de boel helemaal platgooien.”

Niet alleen grote partners
A10 werkt samen met grote partners zoals Axians, Infradata en Quanza. Maar juist door de samenwerking met Exertis wordt A10 ook interessant voor kleinere partners en eindklanten van MKB-grootte. Schep: “Via Exertis bereiken we een groep partners die in toenemende mate interessant voor ons is. Die kleinere partners beschikken zelfstandig vaak niet over voldoende kritische massa aan engineering, spare parts en installatiekennis. Via Exertis wordt dat gebundeld.”

De samenwerking tussen de distributeur en de vendor begon ruim een jaar geleden. Ligtvoet: “A10 vulde een gat in ons portfolio en er was meteen een goede match. In de Benelux, maar ook in andere landen is dit een belangrijke vendor voor ons. Voor resellers is het heel belangrijk om een compleet verhaal richting een eindklant te hebben. Als je de security doet, maar je dekt bepaalde kwetsbaarheden niet af, dan bestaat er een kans dat jouw klant met een ander bedrijf in gesprek raakt. Resellers zeggen mij bovendien vaak dat ze zich willen differentiëren van de online webshops en de partijen die alleen commodity’s aanbieden. A10 zit in een deel van de securitymarkt waarbij het geen kwestie is van ‘ik ook’, maar waarmee onze partners zich echt kunnen onderscheiden bij hun klanten. We ondersteunen die partners qua kennis met trainingen, zoals er nu één aan de gang is. Ook de schaalbaarheid van de oplossing, waarmee je maandelijks de capaciteit kunt aanpassen, is heel interessant voor hen.”

Service providers
Service providers zijn een belangrijke doelgroep voor A10. Schep: “Er worden steeds meer eisen gesteld aan het verkeer dat service providers verlaat. Je kunt het je niet meer permitteren om geïnfecteerde klanten te hebben die vanuit hun omgeving malware naar buiten sturen. Wij hebben heel interessante oplossingen waarbij het encrypted verkeer wordt gedecodeerd en geïnspecteerd.”

“Service providers zijn heel belangrijk voor ons richting eindklanten”, maakt hij later in het gesprek duidelijk. “Bij kleinere bedrijven en organisaties is de beperkte upstream-bandbreedte hun grootste kwetsbaarheid. Daardoor zijn ze makkelijk te blokkeren met een aanval, hoeveel ze ook hebben gedaan aan firewalls. Dan is het interessant om te werken met service providers die klant bij ons zijn, zoals bijvoorbeeld Leaseweb, Intermax en CYSO. Dan heb je decentraal de bescherming van je verbindingen en profiteer je van de hoge snelheid en het aantal verbindingen richting de datacenters.”

Bescherming IoT-devices
Daarnaast speelt A10 in op ontwikkelingen rond IoT en 5G. “IoT en Edge Computing zullen nog meer een vlucht nemen, mede door 5G. Maar dat vraagt ook om betere bescherming van IoT-devices. Door IoT groeit bovendien de vraag om ipv4-adressen om te gaan zetten naar ipv6, want met al die devices raken de ipv4-adressen op. Wij zijn toonaangevend in het maken van die vertaling.” A10 werkt op die gebieden nauw samen met telco’s en mobile operators, geeft Schep aan. “Deze thema’s bieden ook mogelijkheden voor een ander type partner.”

Bewustwording
Schep ziet de bewustwording als het om onder meer DDoS gaat maar mondjesmaat groeien. “Bij partners zie ik meer bewustwording. In het bedrijfsleven, vooral het MKB, gaat dat nog niet zo snel.” Hij pleit voor meer samenwerking. “De boze buitenwereld werkt heel sterk samen in allerlei open source community’s. Maar bedrijven doen dat niet. Wij proberen daarbij te helpen. De expertise die wij wereldwijd opbouwen, onder andere met ons Digital Security Incident Response-team, maken we als anonieme informatie beschikbaar voor alle klanten.”

Daarin speelt Exertis ook een rol, legt Schep uit. “Voor partners is het moeilijk om de wapenwedloop vol te kunnen houden. Bij Exertis is de expertise aanwezig om hen te helpen om zich te beschermen en, samen met onze specialisten, onmiddellijk in te spelen op een aanval. Wij werkten in Ierland al langer fijn met Exertis samen maar hebben vorig jaar heel bewust internationaal voor hen gekozen. Het is een distributeur die echt iets toevoegt.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Security