Redactie - 13 december 2018

Netwerkcapaciteit op de toekomst voorbereid

Waar IT-budgetten blijven stijgen, is het aandeel voor het netwerk de laatste jaren niet meer dan 15% geweest. Volgens Gartner blijft dat percentage de komende jaren redelijk constant. Het geld is vooral bedoeld voor IT-investeringen die direct bijdragen aan innovaties voor nieuwe verdienmodellen of het wegnemen van verspilling in de organisatie. Tegelijkertijd wordt de druk op het netwerk groter dan ooit door de verdergaande digitalisering. Hoe zorg je ervoor, dat je netwerk voorbereid is op een toekomst van meer mobiliteit, cloud, IoT-devices en data-intensieve toepassingen zonder dat de kosten van het netwerk drastisch toenemen?

“Naar verwachting heeft elke organisatie in de komende drie jaar minimaal 21% meer bandbreedte nodig, zegt Patrick Molck-Ude, Director Telecommunications Division (TC) van T-Systems. “Een one-size-fits-all netwerkoplossing is een utopie. Simpelweg omdat ieder bedrijf anders is en de toekomst niet te voorspellen valt, terwijl je daar wel op voorbereid moet zijn. Daarom biedt T-Systems een modulaire netwerkaanpak waarbij grofweg drie variaties aangepast worden aan specifieke organisatiebehoeften.” Tot voor kort was de inrichting van een bedrijfsnetwerk vooral gebaseerd op betrouwbaarheid en een kostenefficiënte infrastructuur. “Het netwerk als hygiënefactor. Dat zal niet veel veranderen. Echter, een digitale wereld waarin locaties er nauwelijks meer toe doen, de afhankelijkheid van het netwerk groter wordt, en benodigde capaciteit steeds sneller verandert, vraagt om een ander karakter van het bedrijfsnetwerk. Om tegemoet te komen aan de nieuwe businesseisen, waarbij optimale slagvaardigheid van groot belang is, moet het netwerk voldoen aan een simpel ontwerp dat volledig geautomatiseerd aangepast kan worden aan elke benodigde capaciteit. Smart SD-WAN is de ultieme vorm van netwerkflexibiliteit voor organisaties die wereldwijd actief zijn in vele vestigingen.”

Met deze softwaregedreven netwerkaanpak van Wide Area Netwerken worden netwerkbeheer en de benodigde hardware losgekoppeld van elkaar. SD-WAN zorgt ervoor, dat organisaties vele verschillende internetverbindingen kunnen gebruiken afhankelijk van de behoefte van gebruikers.

“Smart SD-WAN is een complete end-to-end netwerkoplossing waarbij organisaties profiteren van de wereldwijde dekking die T-Systems biedt.”, aldus Molck-Ude. “Internetverbindingen komen tot stand vanuit verschillende regionale hubs bijvoorbeeld uit diverse werelddelen maar ook vanuit lokale vestigingen. De verbinding met het internet is eveneens goed te combineren met privéverbindingen. Zo ontstaan hybride netwerken die je samenstelt op basis van eigen bedrijfsbehoeften. Voor toegang tot e-mail is het niet zo’n probleem als er een kleine vertraging op de lijn zit binnen een lokale omgeving. Maar voor een bedrijf met 200 vestigingen wereldwijd, maakt het wel wat uit als er sprake is van een internetopstopping. Als je 200 verschillende deuren hebt, moeten ze immers allemaal op een gedegen manier beveiligd worden. Verder is de internetverbinding gebaseerd op ‘best effort’ en niet op een SLA. Voor IoT of andere data-intensieve toepassingen heb je weer een privéverbinding nodig om vertraging te voorkomen. Met de inzet van Smart SD-WAN krijg je een netwerk dat zich aanpast aan prestatie- en veiligheidseisen. Door encryptie op ieder netwerkniveau wordt de veiligheid gegarandeerd. Kortom, SD-WAN is de ultieme vorm van een wereldwijd bedrijfsnetwerk dat volledig gevirtualiseerd en geautomatiseerd gedreven is, waarbij op een eenvoudige manier capaciteit op- of afgeschaald wordt onafhankelijk van locatie. Bovendien geeft T-Systems via een portal realtime inzicht in alle netwerkactiviteiten van de hoeveelheid applicaties die actief zijn tot aan de verschillende dataprocessen.”

Modulaire aanpak in drie variaties

Niet ieder bedrijf of locatie heeft optimale flexibiliteit in capaciteit en veiligheid nodig. Organisaties die in beginsel niet wereldwijd opereren, kunnen ervoor kiezen hun MPLS-technologie omgeving gestaag te transformeren naar een softwaregedreven netwerkaanpak. “Zo’n scenario is mogelijk met de SD-WAN enabled aanpak in een private omgeving.”, vervolgt Molck-Ude. “Organisaties die geen MPLS-legacy hebben, maar wel gewend zijn aan een internet-omgeving en bijvoorbeeld actief zijn in een hybride cloudomgeving doen veelal een beroep op de private variant van de SD-WAN-diensten. Volledig publiek gaan overal ter wereld vraagt om optimale veiligheid. Dan is de derde variant van toepassing, de ultieme vorm van SD-WAN: Smart SD-WAN.”

Linksom of rechtsom, een softwaregedreven netwerkaanpak heeft de toekomst. Of dat nu in een lokale of internationale omgeving wordt toepast.

Daarom T-Systems

In tegenstelling tot de traditionele netwerkspecialisten, heeft T-Systems alles in huis om een netwerkaanpak te realiseren die volledig aansluit bij specifieke bedrijfsbehoeften. Zo heb je voor een effectief netwerk een gedegen architectuur nodig. Die architectuurkennis is volop aanwezig bij T-Systems. 24/7 beschikbaarheid is een absoluut vereiste. Bovendien denkt het bedrijf in beginsel niet vanuit de technologie. Het vertrekpunt is beschikbaarheid, betrouwbaarheid, technologie-onafhankelijkheid en flexibiliteit voor de klant. Het gaat om de continuïteit van de business waarbij technologie slechts een enabler is. Tegelijkertijd doet T-Systems een beroep op de wereldwijde telecommunicatie-expertise van het moederbedrijf Deutsche Telekom. De klant profiteert van deze combinatie aan kennis en kunde die geen andere ICT-dienstverlener kan bieden. Dat maakt T-Systems de ideale partner voor de implementatie van een netwerkaanpak op maat. Eentje die volledig voorbereid is op een toekomst van meer digitalisering. Niemand weet vandaag de dag hoe die toekomst eruit gaat zien. Met een softwaregedreven netwerkaanpak ben je daarop voorbereid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!