Meer vraag naar PC devices door Windows 10 refresh en mobility adoptie

18-12-2018 | door: Redactie

Meer vraag naar PC devices door Windows 10 refresh en mobility adoptie

De verkoop in West-Europa van personal computing devices (PCD's), inclusief traditionele pc's (een combinatie van desktops, notebooks en werkstations) en tablets (slates en losse materialen), zullen in 2018 76,3 miljoen eenheden bedragen. De groei wordt getemerd door een tekort aan Intel CPU's.

Volgens de International Data Corporation (IDC) Quarterly PCD Tracker zal de vraag in de commerciële markt gezond blijven, vooral in de midmarket die zal blijven stijgen. Met de toename van de commerciële vervangingsnelheid boekten de desktops opnieuw een kwartaalgroei.

Desktops

Er is een groeiende voorkeur voor kleinere form factor-desktops om ruimte te besparen op bureaus. Deze trend is in de gehele industrie gaande en tegen het einde van 2019 zullen naar verwachting samen minder dan 70% van de totale commerciële desktopmarkt uitmaken met kleine en ultrakleine vormfactoren.

Vernieuwing van Windows 10 en mobiliteit zullen de belangrijkste drijfveren zijn. Lichtegewicht convertible pc's zullen de sterkst presterende vormfactoren blijven als het mobiele personeelsbestand zich uitbreidt. Verwacht wordt dat de totale groei in de komende twee kwartalen enigszins zal worden getemperd door het tekort aan CPU-componenten.

CPU tekort

"Ondanks de groeiende vraag vanuit de commerciële markt, zal de West-Europese PCD-markt naar verwachting beperkt worden beperkt door een tekort aan CPU's van Intel, met name aan de notebook kant", aldus Malini Paul, onderzoeksmanager, IDC WE Personal Computing Devices. "Skylake- en beginnende processors zijn het meest waarschijnlijk getroffen in deze situatie, waardoor ze invloed hebben op verzendingen, met name in zakelijke en publieke segmenten."

Security

Beveiligingsproblemen zullen van cruciaal belang zijn binnen de commerciële ruimte, omdat bedrijven systemen nodig hebben die kunnen worden vertrouwd om gebruikersinformatie en andere bedrijfskritieke gegevens te beschermen. Als gevolg hiervan zullen nieuwere modellen met meer bijgewerkte beveiligingsmaatregelen veel gevraagd blijven en zullen ze voor veel organisaties de eerste keuze zijn tijdens hun verlengingscycli.

Black Friday

De consumentenmarkt vooruitzichten blijven negatief, voornamelijk tenietgedaan door traditionele apparaten met een vormfactor die moeite hebben om vernieuwingen in de volwassen pc-markt te inspireren, aldus IDC. De afnemende vraag naar stationaire apparaten in een steeds mobieler wordende consumentenwereld blijft een essentiële uitdaging voor desktops.

Desalniettemin zal de vraag naar gaming in de komende kwartalen sterk blijven, en de toegenomen verwerkingskracht die desktops kunnen bieden in kleinere vormfactoren buiten gaming, zal ervoor zorgen dat ze relevant blijven in deze ruimte. Voor notebooks werd een aanzienlijk volume van eenheden die waren gericht op eerdere Q4-seizoenspromoties zoals Black Friday en Cyber Monday verplaatst in de laatste weken van 2018Q3, wat zou kunnen leiden tot een lagere verkoop in 2018Q4.

Games

Voorts het tekort aan CPU-componenten heeft waarschijnlijk een impact op de levering van consumentenapparaten van lagere kwaliteit, aangezien geavanceerde processors prioriteit krijgen. Dat gezegd hebbende zullen game-apparaten de beste business in de markt blijven, vooral in de vakantieperiode, wanneer consumenten meer bereid zijn om meer luxe goederen te kopen.

Verwacht wordt dat de Windows 10-vernieuwing een opname zal genereren in Windows- op basis van uitwisselbare eenheden in de loop van 2019, omdat zowel ondernemingen als het MKB hun strategieën voor mobiliteitsacceptatie vergroten. De vooruitzichten voor tablets blijven relatief constant, met een lichte verbetering dankzij de toegenomen tractie van de nieuwere iPad. De verzadiging van de markt, versterkt door het trage tempo van de vernieuwingen, remt nog altijd de groei voor deze productcategorie.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility