Equinix en Pink Elephant: het geheim van een succesvol partnership

17-12-2018 | door: Dick Schievels

Equinix en Pink Elephant: het geheim van een succesvol partnership

Equinix biedt een wereldwijd platform voor digitale business. Naast alle grote public cloud providers en zakelijke klanten, vind je in de Equinix-datacenters ook partijen die niet alleen klant maar vooral ook partner zijn van Equinix. Goed voorbeeld is Pink Elephant. Frank van der Heijden (Equinix) en Rob van Rinsum (Pink Elephant) over het geheim van het succes van hun samenwerking.

Equinix beschikt wereldwijd over meer dan 200 zogenoemde International Business Exchange (IBX)-datacenters, waarvan een tiental strategische locaties in Nederland, zoals bijvoorbeeld het Amsterdamse Science Park waar het AM3- en AM4-datacenter van Equinix staan. Vanuit deze locaties biedt Equinix onder meer directe en snelle connectiviteit aan een groot aantal cloud providers zoals Microsoft, Google en Amazon. Onze ontmoeting met Van der Heijden en Van Rinsum vindt plaats in AM3.

Connectiviteit centraal

Frank van der Heijden is Managing Director Equinix Managed Services Nederland. Een onderdeel van Equinix dat diensten levert in de vorm van onder meer een IaaS-platform (Infrastructure as a Service), storageplatformen en applicatie-ontwikkelplatformen. Connectiviteit is al twintig jaar hét speerpunt van Equinix. In diens datacenters kunnen zakelijke klanten makkelijk verbinden, zowel onderling als met alle grote public cloud-leveranciers en mediabedrijven. “Dus ik zeg altijd: de hybride cloud begint hier bij Equinix!”, aldus Van der Heijden.

Optimale beveiliging, prestaties, beschikbaarheid en kostenstructuur

Dat het hybride cloudmodel de toekomst heeft, staat volgens hem, en ook gesprekspartner Rob van Rinsum (Commercieel Directeur bij Pink Elephant Nederland), als een paal boven water. Een paar jaar geleden domineerde de ‘cloud only’-strategie. Toen dachten bedrijven er nog over na alles onder te brengen in de public cloud bij partijen als AWS, Microsoft Azure, Google en Oracle Cloud. Maar niet alle data is geschikt voor de public cloud. Van der Heijden: “Gevoelige data van bedrijven moet veilig, beschikbaar en met een hoge performance ergens centraal staan opgeslagen in een eigen private cloud. Tegenwoordig blijkt daarom een hybride aanpak organisaties beter in staat te stellen om het juiste platform voor de juiste workload te selecteren, met de juiste security en tegen de juiste prijs.

Succesvol partnership

De eensgezindheid over de toekomst van het hybride cloudmodel weerspiegelt de samenwerking tussen beide partijen op het gebied van cloudintegratie, die zo’n twee jaar geleden begon. Pink Elephant heeft, op weg naar zijn huidige rol als integrator van cloudservices met focus op de Nederlandse topspelers in de grootzakelijke markt, de afgelopen jaren een ingrijpende transitie doorgemaakt, vertelt Van Rinsum. “Ons businessplan in 2016 had als titel ‘We gaan Champions League spelen’. We hebben focus aangebracht in onze dienstverlening door een aantal bedrijfsonderdelen af te stoten. Daar dachten we oorspronkelijk vier jaar voor nodig te hebben, maar dat punt hebben we nu reeds bereikt.”

Motorblok en carrosserie

Een andere belangrijke verandering was dat Pink Elephant haar eigen IT-infrastructuur bij Equinix besloot onder te brengen. Die stap luidde het begin in van een uiterst succesvolle samenwerking tussen beide partijen. Want enerzijds brengt Pink Elephant zijn eindklanten nu ook bij Equinix aan boord, terwijl anderzijds klanten die bij Equinix om meer functionaliteit vragen dan Equinix Managed Services in portfolio heeft, via Equinix weer bij Pink Elephant uitkomen.

“Equinix levert met zijn basisfaciliteiten als het ware het motorblok, waar een partij als Pink Elephant zijn eigen mooie carrosserie van extra functionaliteiten omheen kan bouwen”, omschrijft Van der Heijden de samenwerking beeldend. “Daartussen functioneert Equinix Managed Services als een soort Haarlemmerolie, die ervoor zorgt dat dat motorblok vanuit Equinix al wordt opgetuigd tot iets dat meer is dan alleen het datacenter en de daarin geboden connectiviteit.”

Hoewel Pink Elephant natuurlijk ook klant is van Equinix, zien Van der Heijden en Van Rinsum elkaar  primair als partners die elkaar met hun dienstverlening aan de eindklant uitstekend aanvullen. En dat is wat telt, zegt Van der Heijden. “Want er is uiteindelijk voor ons beide maar één echte klant en dat is de eindklant!”

Het geheim?

Dat partijen elkaar uitstekend aanvullen maakt een bundeling van krachten zinvol, maar dat wil lang niet altijd zeggen dat een samenwerking in de praktijk goed verloopt. In geval van Equinix en Pink Elephant is dat overduidelijk wel het geval. De hamvraag luidt dan ook: wat is het geheim van die succesvolle samenwerking?

Van Rinsum: “Je kunt nooit succesvol samenwerken als je niet hetzelfde doel nastreeft. En zowel Equinix Managed Services als Pink Elephant richten zich, elk vanuit de eigen expertise, op één en hetzelfde doel: de inrichting van een zo perfect mogelijk draaiende hybride cloud-infastructuur voor de eindklant. En dat doen we met Equinix ook echt sámen. Daarnaast vinden klanten het heel prettig dat ze zowel bij Pink Elephant als bij Equinix een hele platte organisatie tegenkomen. Als gevolg van deze organisatiestructuur zijn wij in staat onze dienstverlening flexibel aan te passen aan de wensen van onze klanten en nauw klantcontact te onderhouden.” Dat is ook precies de essentie volgens Van der Heijden. “Die persoonlijke noot is heel belangrijk. Dat stralen wij in onze samenwerking ook uit naar de klant.”

Verder is volgens Van Rinsum vooral de transparantie en eerlijkheid waarmee met elkaar wordt omgegaan heel belangrijk. “We werken nu nog maar een paar jaar samen, maar zijn vanaf het begin heel transparant en eerlijk naar elkaar geweest. Niemand heeft een dubbele agenda, en dán kun je meters maken. Dan heb je bijvoorbeeld binnen no-time gezamenlijk een succesvol bid opgesteld.”

Van der Heijden tot slot: “Gezamenlijke doelen, transparantie en de menselijke factor zijn de belangrijkste succesfactoren van onze samenwerking. Wij zijn ook een echt mensenbedrijf, benadruk ik altijd. Onze datacenterfaciliteiten zijn weliswaar heel groot, maar het Managed Services-deel van Equinix is mensenwerk, waarin we een open cultuur nastreven en waarin het veilig is om zaken met elkaar te délen.”

Auteur: Dick Schievels 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud