Redactie - 18 december 2018

Sint Maartenskliniek kiest voor Information Exchange platform

IT-dienstverlener Itzos, een implementatiepartner van InterSystems, richt de data- en integratielaag in bij een innovatief IT-project bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Het totale project behelst de inrichting van systemen ter ondersteuning van de communicatie, interactie en behandeling van patiënten en partners binnen het zorgnetwerk van de orthopedische kliniek.

In 2019 realiseert de Sint Maartenskliniek onder meer het patiënten portaal. De invulling daarvan gaat volgens de kliniek aansluiten bij de beleving met publieksgerichte IT-voorzieningen zoals mensen op dit moment vooral buiten de zorg ervaren. Een belangrijke randvoorwaarde daarbij is een onafhankelijke regie op de data die wordt uitgewisseld tussen de kliniek met de patiënten en met de behandelaars en met andere betrokkenen binnen en buiten de zorginstelling.

Volgens Helene Lengler, regionaal managing director Dach&Benelux bij InterSystems, is de beschikbaarheid van alle relevante en juiste data op het juiste moment op de juiste plaats cruciaal voor de kwaliteit van zorgprocessen. “De realiteit leert dat veel zorgdata zich op verschillende systemen op uiteenlopende plaatsen bij de diverse behandelaars en andere medische professionals bevinden. Bijna elke instelling binnen de cure-sector beschikt over een elektronisch patiënten- of cliëntendossier, een laboratoriuminformatiesysteem, een planningsysteem voor het inroosteren van personeel en hulpmiddelen en over specifieke informatiesystemen, gekoppeld aan de diagnose- en behandelapparaten op de klinische afdelingen”, aldus Lengler en vervolgt:

”De brede acceptatie van consumentgerichte IT-hulpmiddelen, de mobiele revolutie met smartphones en tablets, maakt dat er ook in de zorg nieuwe in- en uitgaande informatiestromen bijkomen. De gebruikswaarde daarvan valt of staat met de integriteit en de actualiteit van de data uit de diverse bronsystemen. Anno 2018 kunnen we stellen dat het simpel overtikken van data geen waarborg biedt voor kwaliteit en veiligheid. De regelgeving rondom de privacy stelt strikte eisen aan het vergaren, opslaan en delen van data. Datalekken en moedwillige cybercriminaliteit leiden tot ongewenste procedures, potentieel hoge boetes en reputatieschade”.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!