Oracle boekt stabiele omzet en winst met meer vraag naar ERP en databases

18-12-2018 | door: Witold Kepinski

Oracle boekt stabiele omzet en winst met meer vraag naar ERP en databases

Oracle heeft zijn tweede kwartaal resultaten voor het boekjaar 2019 bekendgemaakt. De totale opbrengsten bleven ongewijzigd op 9,6 miljard dollar en stegen met 2% in constante valuta, vergeleken met Q2 vorig jaar. De omzetstijging vooral te danken aan de omzet uit cloud services en licentieondersteuning, zoals voor databases en erp.

De nettowinst stijgt naar 2,33 miljard dollar of 61 dollarcent per aandeel. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, of 9 procent zonder rekening te houden met de veranderende valuta. Voor het huidige kwartaal verwacht Oracle, zonder rekening te houden met wisselkoersen, een winst tussen de 86 en 88 dollarcent per aandeel.

Totale opbrengsten uit cloudservices en licenties plus licenties voor licenties en on-premise licenties stegen met 1% tot 7,9 miljard dollar. De opbrengsten uit cloudservices en licentieondersteuning bedroegen 6,6 miljard dollar, terwijl de opbrengsten uit licenties voor licenties en on-premises licenties 1,2 miljard dollar waren.

Het bedrijfsresultaat van GAAP steeg met 2% tot 3,1 miljard dollar en de GAAP-operationele marge bedroeg 32%. Het niet-GAAP bedrijfsresultaat daalde met 2% tot 4,1 miljard dollar en de niet-GAAP operationele marge was 43%.

GAAP

Het netto-inkomen steeg met 5% tot 2,3 miljard dollar. GAAP De winst per aandeel steeg met 18% tot $ 0,61, terwijl de niet-GAAP-winst per aandeel met 16% steeg tot $ 0,80.

De uitgestelde omzet op korte termijn steeg met 3% tot 8,2 miljard dollar in vergelijking met een jaar geleden. De operationele cashflow steeg tijdens de daaropvolgende twaalf maanden met 5% tot 15,2 miljard dollar.

Zonder de versterking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van vreemde valuta, zou Oracle's gerapporteerde GAAP en non-GAAP Total Revenues ongeveer 140 miljoen dollar hoger zijn geweest, en zou de winst per aandeel 2 cent hoger zijn geweest in vergelijking met de gerapporteerde bedragen voor Q2 voor het boekjaar 2019.

Cloud

Oracle haalt zijn omzet uit vier segmenten. Cloud services en license support, goed voor 69 procent van de omzet, groeit met 2,7 procent naar 6,64 miljard dollar. Cloud license en on premise license omzet, goed voor 13 procent van de omzet) was goed voor 1,22 miljard dollar, een daling van 9 procent. Hardware en Services (elk goed voor 9 procent van de omzet) zorgden respectievelijk voor 891 miljoen dollar en 817 miljoen dollar omzet. Beiden incasseren een daling van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In een mededeling rond de kwartaalresultaten laat het bedrijf verstaan dat Oracle's twee ERP-systemen, Fusion ERP en NetSuite ERP samen een groei van 32 procent optekenden. Het bedrijf verwacht verdere groei in de cloud naarmate bedrijven hun systemen naar die cloud brengen.

Oracle groeit dus in zijn grootste segment en krimpt in zijn drie overige onderdelen. Al benadrukt het bedrijf dat de wisselkoers daarin een stevige rol had. Met constante valuta zou die daling iets kleiner en de toegenomen omzet iets groter zijn geweest.

"In het tweede kwartaal groeide de niet-GAAP-winst per aandeel met 19% in constante valuta", zei Oracle CEO, Safra Catz . "Naast onze sterke groei van de EPS steeg de vrije kasstroom in de voorgaande twaalf maanden met 10% tot 13,8 miljard dollar en ik heb er alle vertrouwen in dat we in de tweede helft van dit boekjaar een sterke groei van de winst per aandeel en vrije kasstroom blijven boeken."

"De twee cloud ERP-bedrijven van Oracle, Fusion ERP en NetSuite ERP, haalden in Q2 een gecombineerde omzetgroei van 32%", aldus Mark Hurd (foto) , CEO van Oracle . "Met bijna 6000 Fusion ERP-klanten en meer dan 16.000 NetSuite ERP-klanten is Oracle de duidelijke leider in cloud ERP. ERP is altijd het grootste segment van de bedrijfstoepassingen geweest, dus we hebben veel ruimte om te groeien als klanten migreren vanuit hun traditionele on-premise ERP naar de Oracle Fusion ERP Cloud."

"De Oracle Autonomous Database voor datawarehousing en transactieverwerking is de enige zelfsturende database ter wereld", aldus Larry Ellison, Oracle CTO. "De Oracle Autonomous Database verlaagt de kosten door het elimineren van menselijke arbeid en verhoogt de betrouwbaarheid door menselijke fouten te elimineren.En Oracle is de enige database die zichzelf automatisch aanpast tijdens het uitvoeren", zo beweert de CTO en oprichter van Oracle.

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Cloud