Partners voelen zich prettig bij HPE

Partners voelen zich senang bij HPE, zo blijkt ook uit de cijfers. “Onze groei zet door, ook in Nederland. En het blijkt dat het aandeel, dat de partners leveren aan onze totale omzet, blijft groeien. Daar zijn wij blij mee, want zij zijn onze oren en ogen naar de markt. Bovendien is het zo dat de groei aan de ‘value kant’ zit; bij producten en diensten die waarde toevoegen aan de bedrijfsprocessen van onze klanten”, aldus Michiel van Vlimmeren, Managing Director van Hewlett Packard Enterprise (HPE) Nederland.
Van Vlimmeren legt uit dat het partnerlandschap verandert. “Vroeger had je één soort reseller. Tegenwoordig is het landschap veel diverser. Zo werken we vaker en intensiever samen met service providers. Ook brengen wij, meer dan vroeger, relevante partijen samen om de beste oplossingen te ontwikkelen voor klanten – ons ecosysteem met allerlei soorten specialisten is daarbij essentieel. We zien dat de relevantie van partners voor klanten ook verder toeneemt. Wij geven onze partners een grotere rol; dat leidt tot een grotere toewijding aan ons als leverancier. Je merkt dat zij die rol ook graag willen oppakken. Onze partners zijn erg loyaal; altijd al geweest. En wij zijn loyaal aan onze partners.”
Innovatie
Op het bureau van Van Vlimmeren staat de trofee die aangeeft dat HPE is genomineerd tot IoT Innovator of the Year voor de Dutch IT Channel Awards 2018. De onderneming is overigens ook genomineerd voor Storage Innovator of the Year en voor Networking Innovator of the Year. “Waar ik met name blij mee ben, is dat onze innovatiekracht wordt erkend.”
Het bedrijf heeft altijd wel aan vernieuwingen gewerkt, maar volgens Van Vlimmeren hebben de organisatorische wijzigingen van de afgelopen jaren ertoe bijgedragen dat er nu nog meer focus is op innovatie. Dit begon eind 2015 met de splitsing van HP Inc. en HPE en dat is doorgezet in 2017. Eerst in april met het afstoten van de Enterprise Services tak (en de samenvoeging ervan met DXC) en in september met de verkoop van zijn softwaretak (die is ondergebracht bij Micro Focus). “Dat gaf ons de kans om te focussen”, zegt de directeur. “We kunnen nu ook intensiever samenwerken met andere partijen in de markt dan voorheen, omdat veel concurrerende bezwaren zijn weggevallen. Dat is essentieel voor het soort samenwerkingen die wij tegenwoordig opzetten; samen met onze partners de juiste oplossingen bedenken en samenstellen voor klanten. Via co-creatie geven we gestalte aan de rol die technologie tegenwoordig binnen de samenleving vervult. Het gaat steeds meer over de daadwerkelijke toepassing van IT en minder over enkel de achterliggende technologie. Dit past binnen onze focus en vormt ons nieuwe profiel. Samen met onze partners laten we dit nieuwe gezicht zien. Deze beweging is dit jaar goed in gang gezet.”
Meerwaarde van partners
Zoals iedereen in de IT-industrie is Van Vlimmeren vol van recentere ontwikkelingen als IoT en blockchain. “Daar liggen de kansen om waarde toe te voegen aan organisaties. Maar we richten ons op deze thema’s zonder de bestaande business te vergeten. En juist daar hebben wij ook onze partners nodig, want de crux zit in integratie. De samensmelting van de ‘oude’, klassieke automatisering met de dynamische wereld van webapplicaties, cloud en IoT. Op dat snijvlak tonen onze partners hun meerwaarde. Je ziet dat zij keuzes gaan maken, want je kunt niet in alles excelleren. Voor een goed integratieproces heb je kennis nodig van de sector, waarin een klant opereert; het gaat in eerste instantie om bedrijfsvoering, pas daarna komt de invulling met technologie.”
Edge-centric is nu
“Een wereldwijde trend die gaande is, is dat alles verschuift naar de edge, naar de randen van het netwerk”, zegt Van Vlimmeren. “Gartner verwacht dat over niet al te lange tijd vijfenzeventig procent van alle data in de edge zit en dus op apparatuur die daar wordt gebruikt. Daar gaan wij, samen met onze partners, oplossingen voor maken. HPE gaat vier miljard dollar investeren in dit thema; natuurlijk ook in het Aruba-portfolio.”
Partnership met Ajax
Het gebruik van IT is tegenwoordig ook zichtbaar op het trainingsveld De Toekomst van Ajax. HPE heeft een technologie-overeenkomst getekend voor 5,5 jaar om de prestaties van de voetballers te verbeteren. HPE levert het Aruba-netwerk en Composable Infrastructuur om de signalen op te vangen die de hesjes van de spelers genereren en videobeelden snel te kunnen analyseren. Bijvoorbeeld hoeveel en hoe snel ze lopen, hoeveel ze zweten, op welke positie ze in het veld staan. Al die gegevens worden ter plekke geanalyseerd en gebruikt door de trainers en spelers.
F1
Dat Formule 1 dient als kraamkamer voor vernieuwingen in de auto-industrie is breed bekend. Ook in deze branche wordt de rol van IoT steeds belangrijker. Hier schuift Clemens Esser aan. Hij is Chief Technologist bij HPE. Hij vertelt over wat HPE doet voor het Red Bull Racing Team. Het raceteam had bij HPE aangeklopt om te helpen bij de verwerking van data. “Ze gebruiken twee keer een half 19 inch rack met onze SimpliVity hyperconverged oplossing voor de verwerking en opslag van gegevens. Een belangrijk voordeel is dat voorheen de installatie, het testen en de verwerking van racegegevens uren duurde; nu kunnen ze het in een paar minuten afhandelen”, vertelt Esser. “Tijdens de 15 minuten kwalificatie worden alle gegevens uit de auto opgevangen. Als de coureur doorgeeft dat hij een andere afstelling van de auto wil, wordt dat direct doorgerekend. Dit duurde voorheen 5 minuten en is nu in slechts 1,5 minuut klaar. In die extra 3,5 minuut kunnen de monteurs de auto net even beter aanpassen.” Een ander voordeel is dat de SimpliVity machines veel minder wegen; in de autosport telt elke kilo. Daarbij hebben de IT’ers die met het team meereizen door de snellere opbouw en snellere analyse meer tijd om te helpen met andere zaken. Dat is in de Formule 1 van groot belang, omdat er volgens de regels slechts 60 man personeel bij de race aanwezig mogen zijn.
Esser weet nog veel meer te vertellen over wat IT voor verschil kan maken. Bijvoorbeeld bij de optimalisatie van de stroomlijning van de auto’s van o.a. het Sauber F1 racing team, of de digital twins die met PTC worden gemaakt, of het voorspellend onderhoud binnen de ABB-fabrieken. “En daar gaat hem om”, besluit Van Vlimmeren: “Laten zien wat wij doen.”
Auteurs: Teus Molenaar & Witold Kepinski