Rotterdamse startups gezocht voor South by Southwest

19-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Rotterdamse startups gezocht voor South by Southwest

De gemeente Rotterdam zoekt innovatieve Rotterdamse startups die in maart 2019 mee willen naar het festival South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas, USA. Rotterdam biedt aan om in totaal vier startups te begeleiden, waarbij de gemeente ook de toegang tot het festival verzorgt en de bedrijven een prominente plek geeft in het startup programma van New Dutch Wave. Onder deze vlag reist Rotterdam samen met andere Nederlandse steden, bedrijven en muzikanten af naar het internationaal gerenommeerde festival, waar innovatie, tech, creatie en muziek op bijzondere wijze bij elkaar komen. Het doel van New Dutch Wave is om Nederlandse creatieve en innovatieve ondernemers in contact te brengen met een internationaal publiek.

SXSW wordt georganiseerd van 8 tot en met 17 maart 2019 en is een jaarlijks terugkerend festival in Austin, Texas USA op het snijvlak van interactieve media, film en muziek. New Dutch Wave is tijdens SXSW de plek waar de Nederlandse tech- en creatieve Industrie zich verzamelt en presenteert aan een groot Internationaal publiek. Rotterdam is voor de 2019 editie op zoek naar bijzonder talent dat een podium verdient op het festival en roept startups op zich aan te melden bij de organisatie. De gemeente stelt aan vier van de aangemelde startups SXSW Interactive toegangspassen beschikbaar. Naast de toegangspassen krijgen de vooraf geselecteerde startups een pitch training. Op het festival zelf mogen zij vervolgens deelnemen aan het New Dutch Wave startup programma. Op dit podium krijgen ze de mogelijkheid hun bedrijf te presenteren aan potentiële internationale investeerders en incubators. De actie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam, Startup Foundation en New Dutch Wave. Reis- en verblijfkosten zijn niet inbegrepen.

Waarom Rotterdam innovatieve startups ondersteunt

De gemeente Rotterdam zet in op groei van het Rotterdamse innovatie ‘ecosysteem’. Een omgeving waarin innovatieve ideeën kunnen doorontwikkelen en uitbloeien tot succesvolle, werkende toepassingen. “Door talent een podium te geven op SXSW helpen we startende bedrijven met het versterken van hun internationale zichtbaarheid en netwerk. En laten we aan een groot internationaal publiek zien wat wij als stad in huis hebben. Dat alles kan op middellange termijn weer zorgen voor een impuls voor de Rotterdamse economie”, aldus Dave Geensen, strategisch adviseur bij de gemeente Rotterdam.

Het is niet de eerste keer dat Rotterdam naar Austin afreist. Rotterdam was op de editie van 2018 al aanwezig met o.a. Erasmus Centre for Entrepreneurship, Startup Foundation, BlueCity, NewMediaBrains en de Rotterdamse startups Üscoutfor, Kamangir, Lightning Video Editors, Volareo en DashTag.

South by Southwest

SWSW is een bijzonder festival dat op succesvolle wijze tech, innovatie, creatie en muziek samenbrengt. Op ruim honderd podia treden meer dan 2000 artiesten op uit meer dan vijftig landen. Sinds 1987 heeft SXSW-wereldsterren ontvangen onder wie Bruce Springsteen, Prince, Jay-Z en Pharrell. Tijdens de editie van 2016 heeft president Barack Obama op het festival een toespraak gehouden. Het onderstreept het groeiende belang van SXSW als mondiaal fenomeen. Voor SXSW19 zijn sprekers en artiesten zoals onder andere Wyclef Jean, Joseph Lubin, Zoe Saldana, Maria Shriver en Jeff Zucker aangekondigd.

Rotterdamse bedrijven die in het SXSW profiel passen kunnen zich aanmelden voor deelname bij de Gemeente Rotterdam via: www.ondernemen010.nl/makeithappeninaustin. De deadline voor deze actie is 6 januari 2019. Check het filmpje.

Heeft u wel interesse, maar niet in een Rotterdams Startup ticket? New Dutch Wave en gemeente Rotterdam bieden ook andere mogelijkheden voor onder meer middelgrote bedrijven tot corporates, kunstenaars tot muzikanten en van commercieel tot overheid. Meer informatie is beschikbaar op www.newdutchwave.com. Wie lid wilt worden van de Rotterdamse delegatie kan contact opnemen via ondernemen010@rotterdam.nl

Terug naar nieuws overzicht