Protinus IT klaar voor de volgende stap

20-12-2018 | door: Diederik Toet
Deel dit artikel:

Protinus IT klaar voor de volgende stap

Protinus IT heeft zijn vernieuwingsslag inmiddels achter de rug. De Houtense IT-dienstverlener hield de afgelopen anderhalf jaar de interne processen, automatisering en organisatie tegen het licht en is nu klaar voor verdere groei. “We hebben vanaf onze oprichting in 2010 al flink kunnen oefenen, maar nu gaan we pas echt beginnen”, vertelt directeur Vincent Verbiesen.

Protinus staat bekend om zijn managed sourcing-strategie, waarbij het bedrijf nauw samenwerkt met de hoogst gespecialiseerde partners om zijn klanten vooruit te helpen met elke gewenste IT-behoefte. Hoewel die formule succesvol is gebleken, besloot het team van Verbiesen begin 2017 om de formule en de hele bedrijfsvoering aan te scherpen. Managed Sourcing 2.0 werd het interne project gedoopt. Het bedrijf tilde zijn automatisering naar een hoger plan en maakte de interne organisatie efficiënter. “Hiermee hebben we de formule beter geborgd en komt de schaalbaarheid van onze dienstverlening meer tot zijn recht”, aldus Verbiesen.

Ook de organisatiestructuur werd onder de loep genomen. Er kwam een logischere indeling van de personele inzet en de salesafdeling werd geprofessionaliseerd. Zo werden alle interne processen in kaart gebracht en opnieuw ingedeeld. “We beschouwen onze processen als een ware estafetteloop. Iedereen moet op elkaar kunnen rekenen. Dit vereist wel dat de juiste persoon op de juiste plek zit en dat daaraan KPI’s zijn verbonden. Daar waar de juiste personen ontbraken, hebben we nieuwe medewerkers geworven. Zowel op junior- als seniorfuncties. Zo kunnen we onze ambitie hand in hand laten gaan met kennis en ontwikkeling van onze medewerkers. Dat is essentieel voor verdere groei: je kunt als onderneming alleen groeien als de medewerkers kunnen groeien.”

Nog meer focus op software

Daarnaast heeft de IT-dienstverlener gekozen voor meer focus op de levering van softwareproducten aan de grootzakelijke markt, als onderdeel van de vernieuwingsslag. Verbiesen: “De komende jaren gaan we vol inzetten op de softwaremarkt. We willen hiermee met de markt meebewegen. Naast frontend- en backend-hardware gaan we vanaf nu nog harder inzetten op de COTS-software: commercial-off-the-shelf-producten die generiek en snel inzetbaar zijn. Met deze extra focus op software verwachten we ons marktaandeel in meerdere segmenten aanzienlijk te vergroten.”

Om de daad bij het woord te voegen, investeert Protinus zwaar in kennis en senioriteit op het vlak van software, vertelt Verbiesen. Zo werd een nieuwe directiefunctie gecreëerd om deze kar te trekken. Per 1 oktober is Richard van der Hulst aangesteld als Director Software Solutions. Richard is afkomstig van Comparex en een echte hotshot in de softwarewereld, aldus Verbiesen.

Softwaremarkt in beweging

Verbiesen: “De IT-markt is gigantisch in beweging. Veel grote marktpartijen zijn bezig om hun proposities te herpositioneren. Zo zijn er de laatste tijd, ook in de softwaremarkt, veel strategische overnames onder vendoren, distributeurs en resellers. Denk bijvoorbeeld aan SoftwareOne dat Comparex inlijft. Ook duiken regelmatig nieuwe marktpartijen met veelbelovende innovatieve oplossingen op, zoals Rubrik en Cohesity. Bovendien gaan traditionele hardwarefabrikanten steeds vaker met software aan de slag, zoals HPE dat Simplivity overnam.”

“En dan hebben we het nog niet eens over alle vendoren die hun producten vanuit de cloud als software-as-a-service gaan aanbieden. Deze trend heeft veel gevolgen voor onze klanten. De laatste tijd hebben ze zich nog laten volstoppen met de laatste licenties en support packs met looptijden van drie tot vijf jaar. We hebben de markt meermaals gewaarschuwd dat dit de opmaat was naar nieuwe businessmodellen. Steeds meer worden onze klanten nu overrompeld met nieuwe softwareproposities en afrekenmodellen. Onder druk van hun bestaande legacy en vendor lock-in, voelen veel klanten zich al snel gedwongen over te stappen op de cloudproducten van hun huidige leverancier. Ze zien dat vaak logischerwijs als de meest veilige weg.”

Nieuwe kans voor innovatie

Protinus wijst organisaties graag op andere innovatieve mogelijkheden in de softwaremarkt. Daar is veel vraag naar, weet Verbiesen. “Ze hebben vaak geen idee wat ze met de nieuwe licentiestructuur van hun huidige leverancier aan moeten. We willen voorkomen dat ze er zomaar mee instemmen, terwijl ze de hoofdprijs betalen en geen alternatieven bekijken.”

“Een dergelijke wijziging in het licentiemodel van zulke leveranciers biedt klanten juist veel nieuwe kansen. Door dit momentum krijgen klanten de mogelijkheid om te breken met het verleden, zich te ontdoen van hun lock-in. Het opent de deur voor nieuwe innovatieve technologie en besparingsmogelijkheden. Wij willen ze daarbij helpen. Protinus staat voor de hoogst mogelijke vorm van wendbaarheid voor onze klanten. Wij stellen organisaties in staat om op elk moment te kunnen inspelen op elke innovatiebehoefte die er is. Zo kunnen we nu oude en nieuwe software naadloos in elkaar laten overgaan. Klanten krijgen voldoende tijd om de juiste beslissingen te nemen over de transformatie van renewals.”

Partners

Protinus is klaar om zijn klanten te introduceren en te begeleiden in de continu veranderende nieuwe IT-wereld, besluit de directeur. “We beschikken over de best beschikbare tools om onze klanten in staat te stellen in te spelen op nieuwe technologische behoeften en vereisten. Dit doen we samen met onze huidige en nieuwe gespecialiseerde partners die hierin dezelfde doelstellingen voor ogen hebben als wij. Waar andere partijen vasthouden aan de top-20 van hun IT-leveranciers, speuren wij continu de markt af naar vernieuwing en innovatie. Hierin is alles mogelijk en sluiten we niets uit, zolang de technologie maar waarde toevoegt aan onze klanten. Vroeger hadden legacy vendoren weinig met ons op, nu willen ze graag samenwerken.

Auteur: Diederik Toet

Terug naar nieuws overzicht
Software