Wouter Hoeffnagel - 21 december 2018

5G Field Lab Amsterdam Zuidoost van start gegaan

5G Field Lab Amsterdam Zuidoost van start gegaan image

De eerste 5G-toepassingen zijn met succes door de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en KPN getest in het stadion en op de Arena boulevard. Hiermee is het 5G Field Lab Amsterdam Zuidoost officieel van start gegaan. Het lab is gericht op het testen van nieuwe 5G toepassingen om steden duurzamer, veiliger en aangenamer te maken. Volgend jaar zullen de eerste 5G-toepassingen voor consumenten getest gaan worden.

Met de start van het 5G Field Lab zijn de eerste stappen gezet op weg naar het Europees kampioenschap voetbal in 2020 waarbij Amsterdam één van de speelsteden is. De partijen willen bezoekers in en rondom de Johan Cruijff ArenA een 'verhoogde fan-experience' aanbieden. KPN, de gemeente Amsterdam en de Johan Cruijff ArenA werken samen met technologiepartners, waaronder Nokia en VCS, om te testen hoe 5G technologie een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van wachttijden en het verbeteren van de veiligheid zowel in als rond het stadion.

Experimenteel 5G-netwerk

In het stadion en de omliggende Arena boulevard is de afgelopen tijd door KPN in samenwerking met Nokia een experimenteel 5G-netwerk aangelegd. Hiermee wordt de netwerkcapaciteit in het gebied aanzienlijk vergroot en de reactietijd van het mobiele netwerk verlaagd. Hierdoor is het mogelijk om hoog-resolutie camera beelden real-time via het netwerk te versturen, mede dankzij een testlicentie van de 3.5 GHz frequentieband die wordt gebruikt.

"Dankzij 5G technologie kan de informatie van camerabeelden direct worden ingezet om bezoekers via een andere route naar het stadion te laten komen, sneller op hun stadionstoel te krijgen of naar het treinstation te geleiden. Zo kunnen we de bezoekerservaring verbeteren en de veiligheid van de tienduizenden bezoekers, ordehandhavers en stadionstewards verhogen", aldus Henk van Raan, CIO van de Johan Cruijff ArenA.

Eerste '5G-straat' in Amsterdam Zuidoost

Begin 2019 volgen de eerste testen waarbij wordt gekeken hoe met 5G de fan-experience in en rond het stadion verbeterd kan worden. Onder meer door de bezoekers van het stadiongebied toegang te geven tot een exclusieve digitale evenementenervaring. Ook wordt in Amsterdam Zuidoost de eerste ‘5G straat’ van Nederland ingericht, waarbij 5G toepassingen voor consumenten getest zullen gaan worden.

"Ik ben verheugd dat we volgend jaar in Amsterdam Zuidoost samen met KPN de eerste '5G-straat' van Nederland openen. De bewoners krijgen daarmee de beschikking over een extreem snelle internet verbinding. Met innovatieve partners kijken we verder hoe we relevante 5G-toepassingen voor de Amsterdammers kunnen ontwikkelen", aldus Touria Meliani, wethouder Digitale Stad van de gemeente Amsterdam.

Waarde creëren met 5G

KPN sorteert met zijn 4G-netwerk stapsgewijs voor op de komst van 5G. De test in Amsterdam Zuidoost is onderdeel van vier verschillende field labs voor 5G-toepassingen in de landbouw, stedelijke gebieden, havengebied en de automotive-sector. In deze fieldlabs onderzoekt KPN samen met klanten en technologie partners hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren. De eerste tests in Drenthe, de Rotterdamse Haven, Helmond en Amsterdam Zuidoost zijn inmiddels achter de rug.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!