Redactie - 21 december 2018

Veeam blijft onbetwiste leider back-up markt

Veeam blijft onbetwiste leider back-up markt image

De groei van Veeam op de Nederlandse markt lijkt niet te stoppen. Het aandeel van de back-up leverancier steeg met 7,6 procent naar maar liefst 40,5%. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile van ruim 3.500 gesprekken met Nederlandse IT-managers over het gebruik van security hard- en software. McAfee is nog steeds de meest gebruikte toepassing voor end point security, maar laat een dalend marktaandeel zien. Bijzonder in die markt is de snelle groei van Microsoft. Op het gebied van security hardware is Cisco de duidelijke leider, met 68% marktaandeel. 

Het Zwitserse Veeam heeft met de stijgende populariteit onder Nederlandse bedrijven zijn positie verder kunnen versterken. Met 40,5% marktaandeel laat het de nummers 2 en 3, Veritas (17,1%) en Commvault (13,8%) ruim achter zich. Als het aan de oprichters van Veeam ligt wordt de agressieve groei verder voortgezet.

  cp1.png

Veeam laat in alle door Computer Profile onderscheiden marktsegmenten de andere vendoren ver achter zich. Alleen bij multinationals wordt nog iets vaker een oplossing van Commvault gebruikt. De top 3 wordt in alle sectoren ingevuld door Veeam, Veritas en Commvault. Alleen in het MKB weet HPE een derde positie te veroveren met 7,2 marktaandeel. Commvault zien we in die markt pas terug op een vijfde positie. 

cp2.png

Aandeel McAfee antivirus-markt daalt

Hoewel McAfee met 24,8 procent nog steeds de meest gebruikte end point/ antivirus-oplossing is onder Nederlandse organisaties, is het marktaandeel afgelopen jaar met 2 procent licht gezakt. Wellicht kan de uitbreiding van het MVISION-portfolio hier verandering in brengen. De tweede positie wordt ingenomen door Symantec dat een hele lichte groei realiseerde en nu een aandeel van 19,7% heeft. En waar de nummer 3, Trend Micro een bescheiden stijging kende naar 14,8%, leverde Sophos iets in en heeft het nog 13,3% van de markt in handen.

Opvallend is dat waar ESET (7,2%) over de jaren heen een gestage groei laat zien, Microsoft als 6e leverancier in Nederland in een relatief kort tijdsbestek een steeds groter deel van de markt voor werkplekbescherming inneemt. Zo wordt nu 6,6 procent van de geïnventariseerde werkplekken beschermd door een Microsoft-toepassing, terwijl dit in 2015 nog slechts 0,9% betrof. Dit is deels terug te voeren naar het feit dat Windows 10 een geïntegreerde antivirus-oplossing bevat. Sommige organisaties zijn van mening dat deze oplossing alleen afdoende is en kiezen ervoor geen aanvullende antivirus-toepassing te installeren.

Kaspersky (4,5%) en F-Secure (2%) leverden beide marktaandeel in ten opzichte van vorig jaar. Bij Kaspersky kan dit een gevolg zijn van het besluit van de overheid om te stoppen met de security-software van de leverancier. Hoewel een eerdere analyse aantoonde dat het bedrijf voldoende gebruikers heeft in andere sectoren, waardoor het deze klap naar verwachting wel te boven zal komen. AVG Tech en Bitdefender nemen beide 1,3% van de markt voor hun rekening. De top tien van werkplekbeveiligers naar marktaandeel in Nederland wordt compleet gemaakt door Fortinet (0,8%), SentinelOne (0,7%), G Data (0,6%) en Norman (0,5%).  

cp3.png

Sophos domineert bij de overheid
Ook onderzocht Computer Profile het gebruik van end point/ antivirus-oplossingen per branche. De drie grootste partijen McAfee, Symantec en Trend Micro nemen daarbij niet in elke branche de leiding. Zo is Sophos met 24% de sterkste partij bij de overheid. Trend Micro voert met bijna 40% weliswaar de markt aan in de gezondheidszorg, maar Sophos volgt hier met 22,7%. Opvallend is dat Symantec nog geen 5% marktaandeel heeft binnen de gezondheidszorg, wat direct de kleinste markt is van de leverancier. Symantec blijft de meest gebruikte oplossing in het onderwijs waar Trend Micro met 0,5 % nagenoeg onzichtbaar is.

cp4.png

Cisco leider in security hardware

Organisaties die security-maatregelen treffen door het installeren van hardware-oplossingen kiezen het vaakste voor Cisco. De overduidelijke leider heeft maar liefst 68% marktaandeel. Toch is de positie van Cisco in de afgelopen jaren wat afgezwakt. In 2014 gebruikte namelijk nog 74,1% van de Nederlandse organisaties hardwarematige security-oplossingen van Cisco. Toch weten andere leveranciers nog niet in de buurt te komen. De nummer 2, Fortinet zag weliswaar het marktaandeel met 1,3% procent groeien, maar brengt het tot slechts 6,6%. De nummer 3 Juniper leverde ten opzicht van vorig jaar 0,6% procent in en eindigde op 4,7%. 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!