Redactie - 27 december 2018

Software-ontwikkelaar Infi maakt iedere medewerker mede-eigenaar

Software-ontwikkelaar Infi maakt iedere medewerker mede-eigenaar image

Infi laat personeel participeren in de vorm van certificaathouderschap. Infi bouwt met zo’n 40 developers aan cruciale applicaties voor bedrijven als SnappCar, Picnic, Pepper en LiteBit, een crypto-beurs in Nederland. Sinds de start in 2003 groeit het bedrijf jaarlijks met ongeveer 15 procent in omzet én personeel.

Daniel Roy, directeur van Infi over deze stap: “In de afgelopen jaren is Infi hard gegroeid. Dat succes hebben we voor een groot deel te danken aan onze betrokken medewerkers. Daarom hebben we besloten al onze mensen ook mede-eigenaar te maken in de vorm van medewerkersparticipatie.”

Roy vervolgt: “In de praktijk zijn we al transparant, open, en hechten we waarde aan de mening van onze medewerkers. De medewerkersparticipatie is bedoeld om de praktijk te formaliseren. Wij willen dat de mensen die bij Infi werken gegarandeerd een plek aan tafel én zeggenschap krijgen bij belangrijke beslissingen die hen raken, zoals een overname, uitgifte van aandelen, toetreden van nieuwe aandeelhouders of de aanstelling van een nieuwe directeur. Daarnaast kunnen medewerkers van Infi op deze manier ook meeprofiteren van de financiële resultaten. Wij willen iedereen een stukje Infi geven, want Infi is van ons samen. Op deze manier zijn wij allemaal eigenaar.”

Medewerkers worden certificaathouders

In december 2018 heeft Infi een schenking gedaan aan medewerkers in de vorm van certificaten. Daarnaast hebben medewerkers de mogelijkheid om certificaten bij te kopen. Roy: "We hebben de prijs van een certificaat laag gehouden om de aankoop toegankelijk te houden. Op deze manier kan iedereen wat extra investeren en meedelen, zonder dat je er (al) heel rijk voor hoeft te zijn. Wat dit bij ons nog extra bijzonder maakt is dat we het stuk zeggenschap hebben uitgebreid. In het bestuur van de certificaathouders nemen alleen medewerkers plaats en geen aandeelhouders of MT-leden.”

Niet alleen huidige medewerkers maar ook nieuwe medewerkers krijgen certificaten. Iedereen die certificaten heeft, heeft een stem. Die worden gebundeld via een Stichting Administratiekantoor (STAK). De hoeveelheid certificaten die iemand bezit, staat los van de hoeveelheid zeggenschap. Die is voor iedereen gelijk. Maar, hoe meer certificaten, des te meer een medewerker kan delen in de winst door middel van dividenduitkering.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!