Witold Kepinski - 28 december 2018

HPE Edge Computing is nieuwe TAM voor business partners

HPE Edge Computing is nieuwe TAM voor business partners image

Hewlett Packard Enterprise (HPE) ziet brood in edge computing. Het bedrijf introduceerde onlangs een nieuwe Edgeline reeks van hardware en ondersteunende software voor edge computing waarbij Aruba Networks, onderdeel van HPE, nieuwe innovaties biedt. De nieuwe geconvergeerde egde systemen van HPE zijn gericht op het samenbrengen van operationele technologie (OT) en IT omgevingen, zo meldt het bedrijf.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat tegen 2022 door digitale transformatie projecten 75 procent van alle gegenereerde gegevens ontstaat en verwerkt wordt buiten het traditionele gecentraliseerde datacenter of de cloud, dus in de 'edge'. Daar speelt HPE op in. Edge is voor HPE alles wat niet het datacenter is. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om edge toepassingen zoals olieboorplatforms en zelfrijdende wagens, maar ook over winkels of ziekenhuizen, fabrieken en kantoren. Een belangrijk voordeel van het verwerken van data op deze buitenlocaties is snelheid. Gegevens moeten bij edge computing, in tegenstelling tot bij cloud computing, niet over en weer naar het centrale datacenter om verwerkt te worden.

Edge

“Edge is een nieuwe Total Addressable Market (TAM) voor HPE en zijn business partners. We leggen de basis voor een nieuw ecosysteem met onze intelligente Edgeline oplossingen om innovatie en groei in verschillende industrieën te stimuleren”, aldus Tom Bradicich, VP en general manager van Converged Servers Edge en IoT Systems bij HPE, in een gesprek met Dutch IT-channel tijdens het HPE Discover event in Madrid.

OT

De nieuwe producten die HPE onlangs heeft geannonceerd bestaan uit het Edgeline OT Link Platform dat het samenspel automatiseert tussen operationele technologieën (OT) en op standaard-IT gebaseerde applicaties voor onder andere IoT toepassingen. Het Edgeline OT Link-platform integreert een ecosysteem van applicaties van egde tot de cloud en IoT omgevingen van AWS, Google, Microsoft, SAP, PTC en GE. Het Edgeline-platform communiceert met andere OT systemen. HPE wil zich hierdoor positioneren als de one-stop-shop voor OT, IT en alles wat daartussenin zit. 

Beheer

Verder biedt HPE beheer toepassingen van Edgeline-systemen en het nieuwe EL300 Converged Edge-systeem, dat als hub dient in filialen van buitenlocaties of industriële omgevingen. Klanten krijgen ondersteuning via HPE Field Application Engineering Services om zaken verder uit te bouwen en aan te passen. De EL300 toepassing wordt aangedreven door Intel i5 CPU’s, 32 GB geheugen en 3 TB lokale opslag, en is geschikt voor zowel bekabelde als draadloze connectiviteit.

Cloud

HPE doet volgens Bradicich aan cloud level computing in de edge, waar het komende tijd vier miljard dollar voor uittrekt met toepassingen en diensten. Het EL300 Converged Edge System is volgens hem een soort mini-datacenter dat netwerkfunctionaliteiten combineert met storage en dataverwerkingskracht. “Om de edge intelligent te maken, gaan we de systemen die al in de edge zitten integreren met compute en storage”, zegt Tom Bradicich. Hij vergelijkt de HPE innovaties met de smartphone: die bevat zowel applicaties, telefonie en camera in één toestel, met een eigen CPU en batterij. Met een samensmelting van Edge technologie en diensten wil HPE deze aan bedrijven en overheden bieden. Het bedrijf geeft bijvoorbeeld aan dat systemen als de nieuwe EL300 volledige versies van Citrix of VMware kunnen draaien, buiten het datacenter. “Met dien verstande dat ze gemaakt zijn voor de edge, en dus altijd blijven functioneren onder moeilijke omstandigheden”, aldus Bradicich.

Energie

Een bedrijf dat als een van de eerste geprofiteerd heeft van HPE’s edge computing-capaciteiten is de Amerikaanse elektriciteitsleverancier Centerpoint Energy, wiens elektriciteitsnet terabytes aan gegevens per uur op de edge genereert en vertrouwt op de geavanceerde technologie die zijn verbonden met centrale analyse en cloudplatformen, aldus Steve Pratt, CTO van CenterPoint Energy.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!