Wouter Hoeffnagel - 30 december 2018

Vier op de vijf Nederlanders vertrouwt Smart Home-apparaten niet volledig

Slechts een vijfde van alle Nederlanders (18%) vertrouwt zogeheten ‘Smart Home’-apparaten volledig. Slimme apparaten zijn aan een opmars bezig, maar toch bestaat er ook terughoudendheid onder Nederlanders. Een veel gehoorde drempel vormt privacy.

Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder 1.085 Nederlanders in opdracht van MediaMarkt Nederland naar de kennis, houding en het gedrag van Nederlands publiek ten aanzien van Smart Home. Veel Nederlanders (68%) maken zich er zorgen over dat de gegevens van hun slimme apparaten in foute handen kunnen vallen. Bijna driekwart (74%) vreest dat deze apparaten kunnen worden gehackt.

Privacyzorgen leiden niet tot extra maatregelen

Bij dergelijke zorgen zou je verwachten dat Nederlandse consumenten hun maatregelen treffen. Dat blijkt tegen te vallen: slechts een kwart (26%) weet wat hij of zij moet doen om ervoor te zorgen dat Smart Home-apparaten veilig worden aangesloten op het internet. Iets meer dan de helft (51%) verdiept zich in de veiligheid en privacy bij de aanschaf van Smart Home-apparaten. Dit zijn vooral jongere Nederlanders (63%).

Praten tegen apparaten vinden veel Nederlanders nog spannend. Bijna de helft (49%) noemt het een drempel. Ook hier spelen de zorgen rondom privacy een rol: iets meer dan de helft (52%) is bang dat er altijd iemand meeluistert. Al met al zou slechts 17% van de Nederlanders alle apparaten in huis met spraak willen aansturen. Aansturing via de mobiele telefoon ligt wat dat betreft meer in de comfortzone; 35% geeft aan dit als uitkomst te zien.

'Je goed laten informeren kan een groot verschil maken'

“Ik snap de terughoudendheid van veel Nederlanders volkomen,” zegt Liedewij Trampe, Manager Category Marketing bij MediaMarkt. “Dat je je in het gebruik van slimme apparaten moet wapenen tegen hacks of het delen van privacygevoelige informatie is vaak wel bekend, maar hoe je dat dan precies doet is voor velen nog een vraag. Daarnaast weten veel mensen niet dat ze al lang een slim apparaat in huis hebben, zo blijkt uit ons onderzoek. Maar privacy en veiligheid hoeven geen drempel te zijn. Bewustwording is vaak de eerste stap. Je goed laten informeren kan al een groot verschil maken. Je ziet bijvoorbeeld nu al in ons onderzoek dat mensen die bekend zijn met Smart Home veel meer open staan voor de nieuwe toepassingen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!