Witold Kepinski - 31 december 2018

Server verkoop in EMEA stijgt met dubbele groeicijfers

Server verkoop in EMEA stijgt met dubbele groeicijfers image

De nieuwste IDC EMEA Server Tracker laat zien dat in het derde kwartaal van 2018 (3Q18) de EMEA-servermarkt een jaar-op-jaar stijging van de leveranciersomzet van 24,5% tot 4 miljard dollar had. De verzonden eenheden stegen naar 551.000.

Als we kijken naar de EMEA-markt in euro, stegen de gerapporteerde opbrengsten in 3Q18 met 25,8% op jaarbasis tot 3,5 miljard euro. De top 5 leveranciers in EMEA en hun inkomsten voor het derde kwartaal waren HPE, Dell, ODM leveranciers, Lenovo en IBM.

Bij het bekijken van de EMEA-markt per product, was de grootste bijdrage aan de groei van het kwartaal zowel standaard- als standaard multinode-eenheden, die jaar op jaar 70,3% groeide qua eenheden en 133,2% jaar-op-jaar qua omzet. Lenovo presteerde sterk in dit productsegment. Grote systemen blijven sterk en groeien jaar-op-jaar met 20,3% in eenheden. Standaard rack-geoptimaliseerde zendingen zagen ook een opmerkelijke stijging van 4,6% jaar op jaar in eenheden en 23,1% jaar-op-jaar in inkomsten.

"Deze aanhoudend sterke groei van de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) is het resultaat van zowel een verschuiving naar hogere socket-tellingen, waarbij één socket-servers nu minder dan 17% uitmaken van alle EMEA-servers die werden verzonden in 3Q18 versus 18,2% in 3Q17, en een voortdurende stijging van de geheugenprijzen in de markt", zegt Eckhardt Fischer , senior onderzoeksanalist in de Europese infrastructuurgroep van IDC. "In de tweede helft van 2017 groeiden de gemiddelde verkoopprijzen voor rackservers met twee sockets met 18,8% als gevolg van de toegenomen vraag naar rijkere componentconfiguraties."

"ODM-groei wordt nog steeds aangedreven door hyperscale public cloud-providers, namelijk AWS, Microsoft en Google, en hun datacenter-buildouts. Hun groei in de grote West-Europese landen is de afgelopen kwartalen vertraagd, met de opmerkelijke uitzondering van Frankrijk, en zij zullen waarschijnlijk in de nabije toekomst hun geografische aanwezigheid in de regio diversifiëren", zegt Kamil Gregor, senior onderzoeksanalist bij de European Infrastructure Group.

Regionale hoogtepunten

Segmentering op West-Europees niveau behield Ierland een sterke prestatie met een omzetgroei van 131,2%. Dit is grotendeels het gevolg van voortdurende hyperscale datacenterinvesteringen in het land. Frankrijk kende een zeer goed kwartaal met een stijging van 33,4% op jaarbasis van de serveromzet. Met 774,95 miljoen dollar aan omzet handhaafde Duitsland zijn positie als de grootste markt van de regio.

De serveromzet in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CEMA) bleef groeien in het derde kwartaal van 2018, met 29,2% op jaarbasis tot 847,98 miljoen dollar. De vraag naar serverhardware had dubbele cijfers in alle marktsegmenten, hoewel kleine bedrijven een wat langzamere toename optekenden omdat ze het aantal servers dat op locatie wordt ingezet, blijft verminderen.

"De subregio Midden- en Oost-Europa groeide jaar-op-jaar met 34,5% met een omzet van 435,77 miljoen dollar", zegt Jiri Helebrand , onderzoeksmanager, IDC CEMA. "Polen, Tsjechië en Oekraïne noteerden de sterkste groei ondersteund door voortdurende positieve economische trends in de regio en zakelijke belangstelling voor investeringen in het updaten van datacenterinfrastructuur. Het subregio Midden-Oosten en Afrika groeide met 24,0% op jaarbasis naar 412,21 miljoen dollar in 3Q18. Egypte, Zuid-Afrika en Israël namen de topposities in, Israël profiteerde van een grote deal in de publieke sector en Zuid-Afrikaanse serververkopen werden ondersteund door de vraag van cloudserviceproviders."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!