Wouter Hoeffnagel - 03 januari 2019

Omzet zakelijke telecommarkt met 6,4% gedaald

Op de Nederlandse markt voor zakelijke telecomdiensten werd in het derde kwartaal van 2018 een omzet gegenereerd van 575 miljoen euro. Dat komt neer op een daling van 6,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. De stijgende omzet uit zakelijke breedband kan de dalende omzet uit mobiele diensten echter niet wegpoetsen. KPN en VodafoneZiggo leveren beide marktaandeel in, terwijl T-Mobile/Tele2 nu 13,1 procent marktaandeel in handen heeft.

Dat blijkt uit Telecompaper's kwartaalrapport over de zakelijke telecommarkt. Hierin wordt gekeken naar mobiel/vast bellen, mobiel/vast breedband en data. De daling werd voor het grootste deel veroorzaakt doordat mobiele telefonie, vaste telefonie, mobiel breedband en datanetwerken minder omzet genereren. Tegelijkertijd groeit de omzet van zakelijk vast breedband. De omzetdaling in de zakelijke telecommarkt vlakte, vergeleken met de jaar-op-jaar cijfers uit het derde kwartaal, wel af. Van -8,4 procent naar -6,4 procent.

KPN is marktleider

Bij de operators is KPN (inclusief alle submerken zoals Yes Telecom, Telfort Zakelijk) veruit marktleider met 48,4 procent van alle zakelijke telecomomzet. Het marktaandeel daalde 0,3 procentpunten vergeleken met een jaar eerder. Die daling wordt met name veroorzaakt doordat KPN 6,9 procent minder omzet haalde uit mobiele en vaste telefonie.

VodafoneZiggo is met 27,5 procent marktaandeel op afstand de nummer twee op de zakelijke markt. Een daling van 1,2 procentpunten vergeleken het marktaandeel van deze provider in Q3 2017. De zakelijke omzet van VodafoneZiggo daalde in dezelfde periode, met name door minder omzet uit mobiele diensten, met 10,3 procent.

Omzet uit mobiel met 8,4% gedaald

Het rapport splitst mobiel uit in mobiel (spraak plus data) en mobiel data-only (voor laptops, etc). Bij de tweede categorie is de omzet vergeleken met Q3 2017 met bijna 1 procent gestegen, naar 42 miljoen euro. Daarnaast groeide vast breedband in vergelijking met 4,9 procent naar 75 miljoen euro vergeleken met Q3 2017.

Bij mobiel daalde de omzet met 8,4 procent naar een totaal van 255 miljoen euro. De voornaamste oorzaken voor deze daling zijn de negatieve impact van regulering en toenemende prijsdruk door stevige concurrentie. De omzetten van vaste telefonie en data dalen met respectievelijk 10,6 procent en 6,6 procent naar 108 miljoen euro en 96 miljoen euro.

Meer marktaandeel voor T-Mobile/Tele2 combi

De overname van Tele2 Nederland door T-Mobile, die op 2 januari definitief werd, heeft ook zijn weerslag op de marktaandelen binnen de zakelijke telecommarkt. T-Mobile nam 8,6 procent van de zakelijke telecomomzet in Q3 2018 voor haar rekening. Een stijging van 1,6 procentpunten ten opzichte van Q3 2017. In dezelfde periode groeide Tele2’s marktaandeel met 0,1 procentpunt naar 4,5 procent.

Bij T-Mobile groeide de omzet met 15,1 procent vergeleken met Q3 2017, terwijl Tele2 een daling van bijna 3 procent kreeg te verduren. Die omzetdaling kwam vooral door vaste telefonie en kon niet gecompenseerd worden door groei van mobiel. Het gecombineerde marktaandeel van T-Mobile en Tele2 is 13,1 procent. Daarmee blijft het marktaandeel van de nieuwe provider combinatie nog ver achter bij KPN en VodafoneZiggo.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!