Redactie - 08 januari 2019

Vexata brengt versnelling in dataopslag

Vexata brengt versnelling in dataopslag image

De Amerikaanse start-up Vexata (gevestigd in Santa Clara) is inmiddels beslist geen onbekende meer. Tussen de oprichting in 2013 en het zichtbaar worden in 2017 was het de grote onbekende, maar nadat de stealth mode verlaten werd in 2017, is flink aan de zichtbaarheid gewerkt.

Vexata werkt aan storage oplossingen waarbij bestaande snelheidsbeperkingen worden geëlimineerd. Het is vooral de reductie van de latency, een van de belangrijkste problemen die de gebruikerservaring beïnvloed, die flinke stappen voorwaarts maakt. Daardoor kunnen complexe dataprocessen zoals machine learning (AI) veel efficiënter worden ingezet. Men claimt een verbetering van de performance met een factor 10 te kunnen realiseren.

Databases

Computeromgevingen zoals databases, big data-analyses en machine learning maken gebruik van grote datalakes van zowel gestructureerde als ongestructureerde data. Een trage toegang tot deze data staat de efficiënte verwerking in de weg. Het is daarmee een probleem bij het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Als we het management van Vexata volgen komt de vertraging voort uit de architectuur van de data controllers en hebben vooral flash drives (die uit zichzelf heel snel zijn) er erg veel last van.

VM

"De complexiteit neemt toe nu steeds vaker virtuele machines (VM’s) worden gebruikt. In een rack kunnen honderden systemen ondergebracht worden, waardoor de I/O steeds complexer wordt, een hernieuwd ontwerp van de architectuur kan daar een oplossing brengen claimt het bedrijf. Precies dat is de taak die Vexata op zich genomen heeft. Een strikte scheiding tussen de data laag en de controle laag wordt hiervoor ingezet. (Vergelijkbaar met SDN waar ook control en data plane gescheiden worden.) Beide verkeersstromen zitten dan niet meer in elkaars vaarwater. Fujitsu heeft het voordeel van het concept erkend en Vexata onder zijn hoede genomen" aldus Ashish Gupta (foto), de CMO van Vexata. "Er wordt gebruik gemaakt van in eigen beheer ontwikkelde hardware (chips) en het Vexata Operating System (VX-OS) om data en controle informatie van elkaar los te koppelen. Deze signalen blijven in het hele I/O-proces strikt van elkaar gescheiden en dat resulteert in een latency van minder dan 10 ms."

Afgelopen jaar introduceerde Vexata samen met Fujitsu een totaaloplossing, waarbij Fujitsu de opslagsystemen leverde en Vexata de controllers. Men kan nu al terugkijken op een aantal imposante klanten die het geïmplementeerd hebben.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!