De vijf technologietrends van 2019: Meer, sneller en krachtiger

08-01-2019
Deel dit artikel:

De vijf technologietrends van 2019: Meer, sneller en krachtiger

Nu we aan het begin staan van het jaar jaar 2019 kunnen we concluderen dat het afgelopen jaar in het teken stond van allerlei opwindende technologieën, waarbij bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, machine learning en cloud nog meer terrein hebben gewonnen. Mensen zoals ik, die dol zijn op technologie en wat je ermee kunt doen, beleven de laatste jaren prachtige tijden. Maar welke technologieën en trends zullen we in 2019 tegenkomen? Ik heb mijn gedachten hierover op papier gezet.

1. Kunstmatige intelligentie en machine learning

Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn nog steeds technologieën die in hun kinderschoenen staan. Ik verwacht dat deze technologieën veel volwassener zullen worden en ook op grotere schaal worden ingezet in 2019. De ontwikkeling zal onder meer leiden tot een grotere efficiëntie en optimalisatie van apps en apparaten die we dagelijks gebruiken. Zo kan hardware nu bijvoorbeeld goed anticiperen op stroomverbruik op basis van verbruikspatronen. Dit levert aanzienlijke besparingen op aangezien men kan voorspellen wanneer het het goedkoopst is om elektriciteit in te kopen.

We zullen ook zien dat kunstmatige intelligentie en machine learning worden gebruikt in grote bedrijfssystemen om zowel de automatisering als het kennisniveau te vergroten, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om inzichten te verwerven of strategische beslissingen te nemen op basis van (zetabytes aan) gegevens. Uiteindelijk zullen deze zaken leiden tot betere bedrijfsresultaten en veel betere ervaringen voor de eindgebruikers.

2. 5G vraagt om software gedefinieerde datacenters

In de afgelopen jaren hebben we veel gehoord over 5G en hoe deze technologie moet zorgen voor extreem hoge mobiele internetsnelheden. Maar tot nu toe ging het vooral over de plannen. Vanaf nu beginnen we echter serieuze vooruitgang te zien op het gebied van 5G.

Wanneer bedrijven optimaal gebruik willen maken van 5G hebben ze echter een software gedefinieerd datacenter nodig om ervoor te zorgen dat gegevens snel en massaal kunnen worden verplaatst terwijl ze op de juiste manier worden verwerkt, geanalyseerd, opgeslagen en beschermd.

5G-technologie zal ook IoT-projecten een boost geven omdat de technologie zorgt voor een snelle responstijd en veel bandbreedte voor het versturen van data. 5G is niet alleen handig voor de consument om snel op hoge kwaliteit te streamen, het kan ook kunstmatige intelligentie en machine learning aan de rand van het netwerk brengen wat bijvoorbeeld onontbeerlijk is voor zelfrijdende voertuigen.

3. Het datacenter zal een grotere rol spelen dan ooit tevoren

Met de enorme hoeveelheid gegevens die aan de rand van het netwerk wordt gegenereerd, is real-time rekenkracht nodig om allerlei soorten van kunstmatige intelligentie en machine learning te ondersteunen. Hierbij zullen de datacenters een centrale rol spelen.

Er zullen verschillende cloud-modellen ontwikkeld worden die cloud computing centraal zullen stellen en dit plaatsen in alle delen van de data-architectuur. De mogelijkheid om dichter bij de rand van het netwerk te komen, vereist analyse en gegevensverwerking dicht bij de bron - buiten het traditionele datacenter. In het kader daarvan geloof ik dat de combinatie van een public, private en hybride cloud ‘het nieuwe normaal’ wordt.

4: Data is kennis en kennis is goud

De term Big Data staat al jarenlang op de lijstjes met trends en modewoorden. En dat is enigszins terecht want de groei in de hoeveelheid gegevens zie ik vooralsnog niet afnemen. Dat betekent dat veel bedrijven op enorme bergen met gegevens zitten. Maar waar kunnen we deze gegevens nu voor gebruiken?

Het korte antwoord op deze vraag is dat deze data onder andere de digitale transformatie in Nederlandse bedrijven kan stimuleren en versnellen. Gegevens zullen bedrijven inzichten geven die kunnen worden omgezet om organisaties efficiënter en innovatiever te maken en de gebruikerservaring met hun producten te verbeteren. Dit resulteert uiteindelijk in betere bedrijfsresultaten.

5. Blockchain creëert een kettingreactie

De meeste mensen zullen inmiddels wel begrepen hebben dat blockchain niet alleen over crypto-valuta gaat. De technologie is al geïmplementeerd in verschillende industrieën in Nederland, maar is zeker nog geen gemeengoed geworden.

Veel bedrijven overwegen momenteel of ze de technologie moeten implementeren, bijvoorbeeld in hun toeleveringsketens. Ik geloof dat de technologie en de tijd rijp zijn voor veel meer Nederlandse organisaties om blockchain-technologie in 2019 te gaan gebruiken en om goede en levensvatbare blockchain use cases te ontwikkelen. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.

Door: Patrick van de Coolwijk (foto), Managing Director Commercial Dell EMC Nederland

Terug naar nieuws overzicht
Mobility