Hyperscale datacenters groeien onverminderd door

12-01-2019 | door: Witold Kepinski

Hyperscale datacenters groeien onverminderd door

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat het aantal grote datacenters van hyperscale providers in 2018 met 11% is gestegen tot 430 per einde van het jaar.

In 2018 waren de regio's Azië-Pac en EMEA het meest prominent in termen van nieuwe datacenters die werden geopend, maar ondanks dat is de VS nog steeds goed voor 40% van de grote cloud- en internetdatacenter-sites. De volgende meest populaire locaties zijn China, Japan, het VK, Australië en Duitsland, die samen goed zijn voor nog eens 30% van het totaal.

In 2018 werden nieuwe datacenters geopend in 17 verschillende landen, met de VS en Hong Kong met het grootste aantal toevoegingen. Onder de hyperscale operatoren opende Amazon en Google de meest nieuwe datacenters in 2018, samen goed voor meer dan de helft van het totaal.

Amazon, Microsoft, Google en IBM

Gemiddeld beschikte elk van de 20 bedrijven over 22 datacentersites. De bedrijven met de grootste footprint van datacenters zijn de toonaangevende cloudproviders: Amazon, Microsoft, Google en IBM. Elk heeft 55 of meer datacenter locaties met ten minste drie in elk van de vier regio's - Noord-Amerika, APAC, EMEA en Latijns-Amerika. Alibaba en Oracle hebben ook een opvallend brede aanwezigheid in het datacenter. De overgebleven firma's hebben de neiging om hun datacenters vooral te richten op de VS (Apple, Facebook, Twitter, eBay, Yahoo) of China (Baidu, Tencent).

"Hyperscale groei gaat onverminderd door, de bedrijfsopbrengsten groeien met gemiddeld 24% per jaar en hun capex groeit met meer dan 40%, waarvan een groot deel gaat naar het bouwen en uitrusten van datacenters," zegt John Dinsdale, een Chief Analyst and Research Director bij Synergy Research Group. "Naast de 430 huidige hyperschalen datacenters hebben we nog eens 132 zichtbaarheid in verschillende stadia van planning of bouwen. Er is geen einde te bespeuren in de datacenter-groei."

Hyperscale_DCs_2018.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter