Poolse inval bij Huawei

11-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Poolse inval bij Huawei

De Poolse veiligheidsdienst heeft vrijdag een inval gedaan bij het Poolse kantoor van de Chinese techgigant Huawei. Een Chinees en een Pool zijn gearresteerd op verdenking van spionage.

Dit meldt de Poolse omroep TVP. De gearresteerde Chinees zou een zakenman zijn die werkzaam is voor een groot elektronicabedrijf, dat verder niet met naam wordt genoemd. De Pool zou een bekend figuur zijn uit de ICT-sector, meldt het Poolse persbureau PAP op basis van de Poolse veiligheidsdienst.

Vermeenden banden met Chinese staat

Huawei ligt al langer onder vuur vanwege vermeende banden met de Chinese staat. Verschillende overheden zijn bang dat Huawei de Chinese overheid helpt Westerse doelen te bespioneren. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland is het bedrijf uitgesloten van 5G-projecten.

Eerder werd in Canada op verzoek van de Verenigde Staten ook de Chinese topvrouw Meng Wanzhou van Huawei gearresteerd. De Amerikanen denken de cfo ervan handelssacties tegen Iran te hebben geschonden. Wanzhou is inmiddels vrij op borgtocht, maar wordt wel nog steeds verdacht.

Terug naar nieuws overzicht