Witold Kepinski - 14 januari 2019

Investeringen in cloudinfrastructuur overtreffen traditionele IT-infrastructuur

Investeringen in cloudinfrastructuur overtreffen traditionele IT-infrastructuur image

De omzet die leveranciers deden uit de verkoop van IT-infrastructuurproducten (server, enterprise storage en ethernet-switches) voor cloudomgevingen, inclusief public en private cloud, groeide in het derde kwartaal van 2018 (3Q18) met 47,2% jaar op jaar tot 16,8 miljard dollar. Dit meldt onderzoeksbureau IDC. De markt wordt geleid door Dell Technologies (Dell EMC), daarna volgen HPE, Cisco, Inspur, Lenovo en de ODM-leveranciers.

IDC heeft ook zijn prognose voor de totale uitgaven verhoogd voor cloud IT-infrastructuur in 2018 tot 65,2 miljard dollar, met een jaar-op-jaargroei van 37,2%.

De driemaandelijkse uitgaven voor de public cloud-IT-infrastructuur zijn in de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld en bereikten 12,1 miljard dollar in 3Q18 en stegen met 56,1% jaar op jaar, terwijl de uitgaven aan private cloudinfrastructuur met de helft van dit percentage groeiden, 28,3%, tot 4,7 miljard dollar.

Infrastructuur

Sinds 2013, toen IDC begon met het volgen van IT-infrastructuurimplementaties in verschillende omgevingen, vertegenwoordigde public cloud het grootste deel van de uitgaven voor cloud-IT-infrastructuur. IDC verwacht dat dit aandeel een piek zal bereiken van 68,8%, waarbij de uitgaven voor public cloudinfrastructuur jaarlijks zullen groeien. 44,7%. Uitgaven aan private cloud zullen in 2018 jaar op jaar met 23,3% toenemen.

Storage

In 3Q18 overtreffen de kwartaalomzet van leveranciers uit de verkoop van IT-infrastructuurproducten in cloudomgevingen de omzet van traditionele IT-omgevingen, goed voor 50,9% van de totale omzet van IT-infrastructuurleveranciers, tegenover 43,6% een jaar geleden. Voor het volledige jaar 2018 zullen de uitgaven voor cloud IT-infrastructuur echter lager blijven dan de 50% -markering op 47,4%. Uitgaven voor alle drie de technologiesegmenten in cloud-IT-omgevingen zullen naar verwachting in 2018 een groei met dubbele cijfers opleveren. Compute-platforms zullen het snelst groeien met 59,1%, terwijl de uitgaven voor ethernet-switches en storage platformen respectievelijk 18,5% en 20,4% zullen bedragen.

Cloud

De groeisnelheid van het traditionele (niet-cloud) IT-infrastructuursegment vertraagde in het eerste halfjaar tot 14,8%, wat nog steeds uitzonderlijk is voor dit marktsegment. Voor het volledige jaar zullen de wereldwijde uitgaven aan traditionele niet-cloud IT-infrastructuur naar verwachting met 12,3% toenemen, omdat de markt een vernieuwde technologiecyclus doorloopt, die in 2019 zal afnemen. Tegen 2022 verwachten we dat de traditionele niet-cloud IT-infrastructuur zal slechts 42,4% van de totale wereldwijde IT-infrastructuuruitgaven vertegenwoordigen (van 52,6% in 2018). Dit verlies van aandelen en het groeiende aandeel van cloudomgevingen in de totale uitgaven voor IT-infrastructuur is gebruikelijk in alle regio's.

Datacenters

"De eerste drie kwartalen van 2018 waren uitzonderlijk voor de IT-infrastructuurmarkt in alle implementatieomgevingen en de toename van IT-infrastructuurinvesteringen door public cloud-datacenters was vooral sterk dankzij de opening van nieuwe datacenters en de infrastructuurvernieuwing in bestaande datacenters," zegt Natalya Yezhkova, onderzoeksdirecteur, IT-infrastructuur en platforms. "Na zo'n sterk jaar verwachten we een vertraging in 2019 naarmate de algehele markt afkoelt en sommige cloudproviders werken door aan aanpassingen in hun toeleveringsketen, maar IDC verwacht dat de verschuiving in IT-infrastructuuruitgaven naar cloudomgevingen zal doorgaan."

Alle regio's verhoogden hun opbrengsten uit IT-cloudinfrastructuur met dubbele cijfers in 3Q18. De omzetgroei was de snelste in Azië / Pacific (exclusief Japan) (APeJ) jaar op jaar met 62,6%, terwijl China zelfs nog hoger groeide met 88,7%. Andere regio's die tot de snelst groeiende in 3Q18 behoren, waren Japan (48,2%), de VS (44,2%) en Canada (43,4%).

Lees meer over het onderzoek op de site van IDC.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!