Wouter Hoeffnagel - 14 januari 2019

Duitse toezichthouder: 'Facebook misbruikt marktpositie door dataverzameling'

De Duitse mededingingsautoriteit gaat Facebook dwingen te stoppen met het verzamelen van bepaalde gebruikersdata. Door deze data verzamelen misbruikt Facebook zijn marktpositie in Duitsland, stelt de toezichthouder.

Dit meldt Bild am Sonntag. Facebook wordt sinds 2015 door het Duitse kartelbureau onderzocht. De toezichthouder heeft al vast gesteld dat Facebook zijn marktpositie misbruikt om zonder toestemming of medeweten van gebruikers data over hen te verzamelen. Vooral de wijze waarop Facebook via third-party apps - waaronder Facebook's eigen WhatsApp en Instagram - data over gebruikers verzameld en de wijze waarop het gebruikers volgt die geen lid zijn van Facebook.

Binnen enkele weken meer duidelijkheid

Welke maatregelen Facebook moet nemen om dit probleem te verhelpen wordt naar verwachting binnen enkele weken bekend gemaakt. De bronnen van Bild am Sonntag melden dat de toezichthouder Facebook waarschijnlijk een deadline geeft waarop het dataverzameling moet hebben aangepast. 

Een woordvoerder van Facebook laat in een reactie tegenover Reuters alvast weten dat Facebook zich niet herkend in de kritiek en het bedrijf zijn positie zal verdedigen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!