Redactie - 17 januari 2019

Panasas vernieuwt zijn HPC storage productlijn

Panasas vernieuwt zijn HPC storage productlijn image

High Performance Computing (HPC) specialist Panasas (bekend van NAS storage oplossing ActiveStor Ultra / PanFS 8) schudt de markt op met een verandering in zijn productlijn. De grote verandering is dat men vanaf nu terugvalt op standaard hardware en de eigen software gebruikt om onderscheidend te zijn. Dutch IT-channel sprak in Palo Alto met Jim Donovan, de marketingdirecteur (CMO) van Panasas.

Intel en Supermicro zijn vanaf nu de hofleveranciers van Panasas. Hoewel de nieuwe producten al in het najaar van 2018 werden aangekondigd, wordt de beschikbaarheid pas in het midden van dit jaar verwacht. De keuze voor standaard hardware is een gamechanger voor het bedrijf. Niet langer wordt in eigen beheer nog hardware (de Director server en de storage arrays) ontwikkeld, het zijn andere specialisten die de bouwstenen leveren. Panasas blijft verantwoordelijk voor zijn eigen bestandssysteem PanFS. Door deze verandering is er een kostenbesparing te bereiken waardoor de concurrentiepositie beter wordt.

Software

Jim Donovan; “We kiezen niet voor een strategie waarbij andere leveranciers de hardware combineren met onze software, maar OEM’s kunnen wel partner worden.” Naast PanFS, het parallelle bestandssysteem, is er ook ondersteuning voor NFS en uiteraard SMB.
De Director 100 unit gebruikt hardware op basis van de Intel Xeon E5-1630v4 en een bijbehorend moederbord, de Ultra ActiveStor storage units zijn gebouwd op de Xeon D met behulp van SuperMicro systeemkaarten.

NCMe hardware

PanFS 8 werkt op basis van Linux met een geautomatiseerd beheer van de krachtige NCMe hardware voor het opslaan van metadata, SSD voor kleine bestanden en traditionele harddrives voor de grote opslagcapaciteit. Hiermee ontstaat een performance van 75 Gbyte/s per rack. Volledig flash zou die performance verder verhogen, maar daar is helaas geen grote markt voor; aldus Jim Donovan. Daarmee levert de hybride opzet een gebalanceerde performance, aldus Donovan.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!