Pica8 wil de Android van SDN worden

17-01-2019 | door: Hans Steeman

Pica8 wil de Android van SDN worden

De IT-industrie verwordt steeds meer tot entiteit met standaard hardware waarop fabrikanten specifieke software lagen bouwen (SDN). Het gebruik van generieke (white box) hardware geeft de ruimte om optimaal van schaalvergroting te profiteren, terwijl SDN iedereen de ruimte geeft om maatwerk met karakteristieke eigenschappen te bouwen.

Pica8 is in 2012 met de levering van zijn software begonnen en gespecialiseerd in het leggen van een software schil over white box hardware (switches). Tot de eerste klanten behoren gerenommeerde namen zoals Google en Yahoo Japan. Door flexibel te zijn in het ondersteunen van hardware, manifesteert men zich al een soort Android van de SDN, een claim die Niraje Jain (foto), de COO van Pica8 op het hoofdkantoor in Palo Alto ook prominent neerzet. “De klant kan bij een leverancier de switch kopen die optimaal aan al zijn wensen voldoet, en vervolgens ons besturingssysteem gebruiken om daar zijn eigen netwerk mee te dimensioneren. Net zoals dat nu al bij servers mogelijk is.”

Hardware

Het idee van generieke white box hardware die door ODM’s wordt gemaakt en een eigen software schil is bedacht door bedrijven zoals Google en Facebook. Zij hebben dit concept jaren geleden al in hun eigen datacentra geïmplementeerd. Goede referentiedesigns voor de hardware en een eigen software layer bepalen daar de weg voorwaarts.

Chipset

Pica8 werkt samen met gerenommeerde chipset leveranciers zoals Broadcom, Marvell, Barefoot en Nephos en ODM-fabrikanten zoals Quanta, Aton, Delta en Foxconn. Door deze flexibiliteit kan men zijn eigen tempo bepalen. Elke fabrikant heeft zijn eigen dynamiek en in combinatie met Pica8’s besturingssysteem Picos, wordt die optimaal benut. Een volledige ontkoppeling tussen hard- en softwareleverancier is daarmee een feit.

Linux

Omdat gebruik wordt gemaakt van een Linux kernel, werkt Picos met alle gangbare switches en is het voor de klant niet nodig nieuwe hardware in te kopen. Hiermee wordt afscheid genomen van een lang geprezen businessmodel dat nieuwe features enkel beschikbaar komen als eerste nieuw hardwarecomponenten worden aangeschaft. Voor de orkestratie van het netwerk is speciale software beschikbaar: PicoPilot. Deze software zet de juiste kernel in de switches en is krachtig genoeg om taken uiteenlopend van een datacentrum tot een complete campus te beheren.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Hardware