Wouter Hoeffnagel - 15 januari 2019

Cybersecurity manager Facebook doelwit van 'swatting'

Een cybersecurity manager van Facebook is afgelopen week in zijn woonplaats Palo Alto in de Verenigde Staten korte tijd gearresteerd. Een onbekend persoon had het alarmnummer gebeld en een noodsituatie gemeld, waarna de politie een inval deed. Om welke manager het precies gaat is niet bekend gemaakt.

Dit meldt de Palo Alto Daily Post. Een politieagent meldt dat de eerste melding binnen kwam om 21:15 lokale tijd. De beller identificeerde zich met de naam van de Facebook manager en claimde zijn vrouw te hebben neergeschoten. Ook stelde hij bommen te hebben geplaatst in hun woning, waarin zijn kinderen zouden verbleven.

Swatting

De politie nam de melding zeer serieus en ging met tenminste tien voertuigen op de melding af. Het bleek uiteindelijk om een valse melding te gaan; iets wat ook wel 'swatting' wordt genoemd. Hierbij melden kwaadwillenden bewust een vals incident bij het alarmnummer, met als doel een SWAT-team op hun doelwit af te sturen.

Dat swatting niet ongevaarlijk is bleek in december 2017. Een Amerikaan belde toen na een ruzie het alarmnummer en maakte een valse melding van een schietpartij. Tijdens de inval die hierop volgde werd een 28-jarige onschuldige man doodgeschoten. De man die het alarmnummer belde heeft schuld bekend en een schikking getroffen. Als onderdeel van deze schikking krijgt de man een celstraf van 20 tot 25 jaar opgelegd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!