Wouter Hoeffnagel - 15 januari 2019

Polen overweegt gebruik van Huawei hardware te verbieden

Polen overweegt gebruik van Huawei hardware te verbieden image

De Poolse overheid overweegt maatregelen te nemen tegen het Chinese bedrijf Huawei en het gebruik van Huawei hardware bij onder meer overheidsprojecten aan banden te leggen. De maatregel volgt op een recente arrestatie van een medewerker van Huawei, die wordt verdacht van spionage.

De Poolse minister van Digitale Zaken Karol Okonski sluit niet uit dat de Poolse wet wordt gewijzigd om een dergelijke verbod mogelijk te maken, meldt Reuters. Hiermee sluit Polen zich aan bij een reeks landen die Huawei hebben uitgesloten voor deelname aan 5G-projecten, waaronder de Verenigd Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast zegt Okonski bredere stappen te overwegen. "We beschikken niet over de juridische middelen om private bedrijven of burgers te verbieden gebruik te maken van de producten van een IT-bedrijf. Het kan niet worden uitgesloten dat we wetswijzigingen overwegen om een dergelijke maatregel mogelijk te maken", aldus de minister.

De Poolse veiligheidsdienst deed eerder deze maand een inval bij het Poolse kantoor van Huawei. Hierbij werden een Chinese zakenman die werkzaam is voor een groot elektronicabedrijf en een Pool die bekend is uit de ICT-sector gearresteerd op verdenking van spionage. De van spionage beschuldigde werknemer van Huawei was verantwoordelljk voor sales in de publieke sector en is kort na zijn arrestatie door Huawei ontslagen. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!