'Europese digitale infrastructuur op koers'

16-01-2019 | door: Witold Kepinski

'Europese digitale infrastructuur op koers'

De Europese digitale infrastructuur is op koers om binnen nu en 5 jaar op zijn minst te verdubbelen. De steeds verdere digitalisering en technische ontwikkelingen voeden deze scherpe groei. Dat is één van de uitkomsten van het Outlook 2019 rapport, dat  is gepresenteerd tijdens de pan-Europese KickStart Europe conferentie voor 650 deelnemers in de RAI in Amsterdam. Het jaarlijkse rapport is geïnitieerd door Digital Gateway to Europe en mede uitgevoerd door onderzoekspartners PB7 en CBRE.

In het rapport worden de ‘key growth indicators’ gepubliceerd voor de Europese datacenter, cloud- en connectivity sectoren. Ontwikkelingen die deze groei drijven, zijn onder anderen Artificial Intelligence (AI), Cloud en Internet of Things (IoT). Het aantal connected devices, de explosieve groei in IP-verkeer en de steeds maar groeiende hoeveelheid data versterken de vraag naar edge computing, grotere datacenter hubs en hyperscalers.

Kansen en uitdagingen

Om de behoefte aan de digitale infrastructuur waaronder datacenters te kunnen ondersteunen, zijn er tal van uitdagingen. Stijn Grove, directeur van Digital Gateway to Europe, de promotie organisatie achter de digitale mainport: “Naast de druk op technische vereisten als steeds lagere latencies, distributed computing (Edge) en strengere security zijn er gelijktijdig grote uitdagingen op het gebied van wetgeving, privacy, onderwijs & personeel, duurzaamheid en energie. De groei van de industrie heeft gevolgen voor het elektriciteitsnet en er is een enorme behoefte de komende jaren aan technisch personeel die applicaties, datacenters en netwerken kunnen ontwerpen, bouwen en draaien.”

Verwachtingen en trends rond datacentersICT-onderzoeksbureau Pb7 stelt in het rapport dat datacenters zelf binnen 3 tot 5 jaar verwachten op meerdere manieren te zullen verdubbelen. Denk aan dubbele energielasten en verdubbeling van vloeroppervlak, maar ook een noodzaak voor twee keer zoveel medewerkers.

Vastgoedadviesbureau CBRE noemt in het rapport de outlook voor Europese datacenters dit jaar “enorm sterk”. Alleen al datacenters in de FLAP-regio (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs) lijken dit jaar af te stevenen op een capaciteit van ruim 1500 MW opgesteld vermogen.

Business trends en Brexit

Het rapport gaat ook in op business trends in de gehele digitale infrastructuursector. Zo wordt strategie in tijden van digitale transformatie besproken, de invloed van geopolitieke ontwikkelingen zoals Brexit en handelsoorlogen op de markt, alsmede de rol van ‘cyberwars’.

De onzekerheid die Brexit geeft heeft tal van effecten. Ze helpen de investeringen in digitale infrastructuur in Nederland maar versterkt ook de druk die de digitale groei met zich meebrengt. En vooral Britse toeleveranciers in de bouw van datacenters zullen de komende jaren minder werk in Europa kunnen verwachten.

Rapport beschikbaar

Alle bezoekers van de KickStart Europe Conference hebben het Outlook 2019 rapport ontvangen. Het rapport, met key insights in de datacenter- en digitale infrastructuur-industrie, is nu ook online voor iedereen beschikbaar.

Download het Outlook 2019 rapport op de website van KickStart Europe via deze link.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter