Apple's Tim Cook: 'Meer toezicht op datahandelaren nodig'

20-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Apple's Tim Cook: 'Meer toezicht op datahandelaren nodig'

Er is meer toezicht nodig op datahandelaren, iets waarvoor de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) een toezichthouder in het leven zou moeten roepen. Dit stelt Tim Cook (foto), CEO van Apple.

Cook doet zijn uitspraken in een artikel gepubliceerd in het artikel Time. "In 2019 is het tijd om voor het recht op privacy te strijden - uw, mijn en onze privacy. Consumenten zouden niet opnieuw een jaar hoeven toleren waarin bedrijven op onverantwoordelijke wijze enorme gebruikersprofielen vastleggen, we met datalekken die niet onder controle lijken te zijn worden gecontroleerd en steeds minder controle krijgen over ons digitale leven", schrijft Cook.

Vier rechten

De topman van Apple roept het Amerikaanse congres op nieuwe privacywetgeving aan te nemen die strengere eisen stelt aan onder meer datahandelaren. Cook stelt met dergelijke wetgeving consumenten vier rechten te geven:

  • Het recht om persoonlijke data te minimaliseren
  • Het recht om te weten welke data waarom is verzameld
  • Het recht toegang te krijgen tot eigen persoonlijke data, deze te corrigeren of deze te verwijderen
  • Het recht op dataveiligheid

Cook stelt echter dat wetgeving niet voldoende is om zeker te stellen dat burgers ook daadwerkelijk hun privacyrechten kunnen uitoefenen. Hier is volgens de topman ook een toezichthouder voor nodig, die actie kan ondernemen om naleving van de wetgeving af te dwingen. Vooral het feit dat overtredingen van dergelijke wetgeving met het blote oog vaak onzichtbaar zijn maken de naleving van dergelijke privacywetgeving een uitdaging. Zo is vaak niet te zien of een fabrikant via een product data verzameld over gebruikers en deze gegevens doorverkoopt aan een datahandelaar. Cook wijst erop dat gebruikers hier geen toestemming voor hebben gegeven.

Toezicht nodig

Cook roept de Amerikaanse FTC daarom op een waakhond in het leven te roepen die toezicht houdt op datahandelaren. Deze handelaren zouden verplicht moeten worden zich te registreren, zodat zij gerichter gemonitord kunnen worden en consumenten beter in staat zijn na te gaan welke gegevens deze handelaren over hen hebben verzameld. Door datahandelaren zichtbaarder te maken, moet het voor gebruikers daarnaast eenvoudiger worden dergelijke partijen te verzoeken data te verwijderen.

Het artikel van Cook is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht