Robothond krabbelt weer op na een val dankzij AI (video)
20-01-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Robothond krabbelt weer op na een val dankzij AI (video)

ANYmal, een robothond ontwikkeld door Zwitserse onderzoekers, heeft zichzelf geleerd om telkens opnieuw te herstellen van een val en op te staan. De robot maakt hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Robothond ANYmal begon als onderzoeksproject aan de technische universiteit van Zurich, maar wordt inmiddels op de markt gebracht door de Zwitserse start-up ANYbotics. De vierpoter kon al over obstakels kruipen en trappen beklimmen. Nu heeft hij iets geleerd waar nog maar weinig robots toe in staat zijn: zelfstandig overeind krabbelen na een val.

Geen instructies

De robothond kreeg geen instructies over hoe hij dat moest doen. In plaats daarvan voerden de Zwitsers een groot aantal computersimulaties uit, waarbij een virtuele versie van de robothond willekeurig iets probeert. Telkens zijn poging beter was dan de vorige, werd de vierpoter beloond met een virtueel hondensnoepje. Na zo'n 1.500 pogingen slaagde ANYmal erin om keer op keer overeind te krabbelen, ongeacht de manier waarop zijn poten stonden na de val.

Deze methode, reinforcement learning genaamd, heeft veel voordelen. Dankzij de simulaties kan een robot veel sneller getraind worden dan in de fysieke wereld: in dit geval in maximaal 11 uur. De robot werd dankzij de simulaties ook robuuster en raakte minder snel uit evenwicht. Bovendien kan dezelfde trial-and-error-methode ook meteen toegepast worden op andere robots. Of om eenzelfde robot op een geheel andere ondergrond te laten opstaan. Dat laatste komt zeker voor ANYmal van pas. De waterdichte robothond is ontworpen om zowel binnen als buiten inspecties uit te voeren, dus ook op bijvoorbeeld bosgrond of sneeuw.

Eerdere toepassingen

De Zwitsers zijn niet de eersten die reinforcement learning toepassen. Onder meer de Vlaamse Berkeley-professor Pieter Abbeel heeft er zich in gespecialiseerd. Eerder toonde ook Boston Dynamics indrukwekkende filmpjes van robuustheidstesten met de tweepotige Atlas en met SpotMini, een robothond die sterk lijkt op ANYmal. Of Boston Dynamics dezelfde trainingsmethode toepast, is niet bekend: het Amerikaanse robotbedrijf geeft daarover nooit details vrij. Dat doet ANYbotics wél: een onderzoekspaper is woensdag in Science Robotics verschenen.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht