Redactie - 23 januari 2019

Migratie naar HANA raakt iedere laag IT-architectuur

Migratie naar HANA raakt iedere laag IT-architectuur image

SAP-gebruikers leven al enige tijd in de wetenschap dat de leverancier van hun bedrijfsapplicaties het roer omgooit. In het streven naar een toekomstvaste IT-infrastructuur lanceerde het concern een nieuw type database (HANA) en ERP-suite (S/4HANA). Om aan te geven dat het SAP ernst is, hangt er een deadline boven de SAP-community. Vanaf 2025 zal het alleen nog HANA-implementaties ondersteunen. Dit heeft gevolgen voor alle lagen van de IT-architectuur en SAP-gebruikers doen er dus goed aan de gevolgen in kaart te brengen.

Je belangrijkste bedrijfsprocessen worden ondersteund door SAP-oplossingen. De ERP-omgeving is dan ook voor een groot deel afhankelijk van het SAP-platform. Mogelijk heb je ook relatiebeheer en contractmanagement aan dit robuuste motorblok gekoppeld. Tevens is het goed mogelijk dat een deel van de data en applicaties waar de operations op leunen in een cloud-omgeving draaien. Zo ben je immers verzekerd van tijdige updates, de juiste beveiligingsniveaus, schaalbaarheid en performance. Je hebt het als middelgrote of grote onderneming dan al gauw over een complexe, heterogene en hybride IT-omgeving.

Nieuwe mogelijkheden

Zo heb je de complete IT-organisatie, van datacenter tot desktop, onder controle. Je hebt de basis gelegd voor de digitale transformatie, je zet stappen met Internet of Things (IoT) of Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI). Juist op dat moment komt SAP met een ingrijpende stap die gevolgen heeft voor de inrichting van de IT-infrastructuur: SAP HANA en S/4HANA. HANA (high-performance analytic appliance) is een nieuw type database, gebaseerd op in-memory technologie. Dat houdt in dat het niet meer nodig is data op te halen uit externe databronnen en opslagsystemen. Daardoor wordt de latency aanzienlijk verminderd en dat is geen overbodige luxe nu organisaties geconfronteerd worden met groeiende hoeveelheden data. S/4HANA is vervolgens de geheel vernieuwde suite ERP-software die draait op de in-memory database, wat de eindgebruiker nieuwe mogelijkheden geeft.

Traditioneel gezien kun je de IT-architectuur indelen in drie componenten: het functioneel beheer, het technisch beheer en het infrastructuurbeheer. De migratie naar SAP HANA of S/4HANA heeft gevolgen voor al deze lagen. Analyseer deze afzonderlijke componenten en stel vervolgens vast wat je te doen staat.

Functioneel

Ga eens na hoeveel en welke werkprocessen met SAP-applicaties worden ondersteund. Breng vervolgens in kaart wat er verandert in deze processen wanneer je met S/4HANA aan de slag gaat. Wat moet je aanpassen om optimaal rendement uit de nieuwe installatie te halen? Je hebt het hier over een zeer omvangrijke operatie.

Technisch

Bedenk dat je te maken krijgt met nieuwe hardware. Dat geldt zowel voor de cloud als voor on-premise installaties. Alles draait immers in-memory, in het interne geheugen. Daar heb je heel zware servers voor nodig, machines van 250GB. Om daarmee te kunnen werken, in beheer of onderhoud, vergt een heel andere aanpak dan in de ‘oude’ situatie. Als je het beheer zelf doet, bedenk dan dat je je mensen moet omscholen. En wat te denken van alle interfaces die je moet nalopen om een naadloze uitwisseling van data en processen te kunnen garanderen?

Infrastructuur

Mede vanwege de strenge hardware-eisen komt er veel druk op de infrastructuur te liggen. SAP wil er zeker van zijn dat deze laag goed beheerd wordt en stelt dan ook dat je SAP HANA-gecertificeerd moet zijn om HANA-installaties te kunnen hosten. Het vraagt de nodige investeringen om hiervoor in aanmerking te komen. Het betekent ook diepgaande kennis van de SAP-omgeving alsmede van technologiepartners als HPE, die dedicated hardware levert. En dan nog maar te zwijgen over alle eisen op het gebied van security en standaarden, zoals ISO27001 en ISA 3402.

Migratiepad

Kortom, in iedere laag van de IT-architectuur liggen er de nodige uitdagingen. De vraag is of je eigen IT-organisatie deze uitdagingen het hoofd kan bieden. Is het niet verstandiger de complete SAP-omgeving in beheer te geven bij partijen die hiervoor zijn uitgerust? Zodat je eigen IT-mensen kunnen focussen op de core business en innovatie? Stippel een migratiepad uit en maak duidelijke keuzes. Hoe dan ook, zie deze veranderingen als een kans, niet als een bedreiging.

Door: Jack Bruijn, Key Accountmanager bij Uniserver

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!