Smart speaker snelst groeiende connected device in 2019

22-01-2019 | door: Redactie

Smart speaker snelst groeiende connected device in 2019

Deloitte heeft de technologie-, media- en telecomtrends van 2019 in haar 18e editie van de TMT Predictions gpubliceerd. Eind 2019 zullen naar verwachting 250 miljoen slimme luidsprekers op de markt zijn; 70% van de bedrijven die met AI werkt, doet dit eind 2019 via de cloud en eSports worden steeds populairder en deze markt zal ook komend jaar verder groeien.

De markt voor smart speakers met voice assistenten groeit in 2019 met 63% naar 7 miljard dollar wereldwijd. Daarmee is dit de snelst groeiende techniek binnen alle connected devices. Nora Boukadid, director Risk Advisory Deloitte Nederland: “Smart speakers hebben heel veel potentie, maar voordat dit volledig kan worden benut moet nog een aantal belangrijke obstakels worden overwonnen. Dit zit hem vooral in het optimaliseren van spraakherkenning en het uitbreiden van de mogelijkheden, zodat dit zich niet beperkt tot bijvoorbeeld muziek afspelen en het weerbericht voorlezen.”

AI wordt toegankelijk voor ieder bedrijf

Verder voorspelt Deloitte dat steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van artificial intelligence (AI) vanuit de cloud. Zo zal 70% van alle bedrijven die werkt met AI, dit eind 2019 doen met bedrijfssoftware vanuit de cloud. Volgens Boukadid zorgt dit ervoor dat AI ook toegankelijk wordt voor organisaties met geringe AI-kennis: “Tot nu toe bood AI vooral voordelen voor grote techgiganten met veel financiële middelen, een sterke IT-infrastructuur en gespecialiseerd personeel. Door te werken met AI-toepassingen en -diensten via de cloud gaan voordelen als efficiëntie en een beter rendement op investeringen ook gelden voor andere organisaties.”

eSports groeit, vooral in Noord-Amerika

De wereld van eSports wordt in 2019 steeds populairder en deze markt voor online games met een professionele competitie zal ook komend jaar verder groeien. Zo verwacht Deloitte vooral in Noord Amerika een sterke groei (zo’n 35%) die te danken is aan advertenties, uitzendrechten en franchiseverkoop. De wereldwijde groei blijft iets achter, onder andere door onzekerheid in China over wet- en regelgeving. eSports biedt traditionele omroeporganisaties de mogelijkheid een jonge doelgroep te bereiken die over het algemeen minder actief televisie kijkt en minder geïnteresseerd is in traditionele sporten dan oudere generaties.

TMT Predictions

Bovenstaande voorbeelden zijn een greep uit alle TMT Predictions. Deloitte formuleert ieder jaar voorspellingen over de ontwikkelingen in de technologie-, media- en telecomindustrie. Deze predictions komen voort uit gesprekken met cliënten, onze TMT-experts en financiële- en TMT-analisten.

 

Terug naar nieuws overzicht